Rom František Daniel (†83): Dramatický útěk z koncentráku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Rom František Daniel (†83): Dramatický útěk z koncentráku!

Často vyprávěl o válečných zvěrstvech.
Často vyprávěl o válečných zvěrstvech. (Foto Paměť národa, Muzeum romské kultury, svedectviromu.cz, MidAI, ČTK)

Když mu nacisté v roce 1940 doručili příkaz k nástupu do lágru, vzal nohy na ramena. Právě rychlost a nezlomná vůle zachránily během 2. světové války Františku Danielovi (†83) život. Jeho otec, šest sester a ani dalších 1,5 milionu nacisty zavražděných Romů takové štěstí nemělo.

František se narodil 3. června 1921 ve Chvalkovicích na Hané. Od otce se učil kovařině a byl vášnivý fotbalista. To mu možná později podle jeho slov zachránilo život. V roce 1940 odvlekli jeho tátu nacisté do koncentračního tábora Osvětim-Březinka. On sám se před nimi pokusil utéct, na Slovensku ho ale zatkli a uvěznili. Během nucených prací v Třinci se mu povedlo přelstít stráž, skočil do řeky Olše a přeplaval ji. „A pak jsem utíkal. Ani Zátopek by mě nechytl,“ žertoval František Daniel.

Vězeň Z9444

Několik měsíců se skrýval, v květnu 1942 ho ale Němci znovu uvěznili a putoval do lágru v Hodoníně. Přes robotárny v Brně se dostal až do Osvětimi, kde se z něj stal vězeň Z9444 . Tam od tchána zjistil, že tatínka mu nacisté nedávno umlátili. „Byla tam obrovská hromada mrtvých. Jako když vezmete nákladní auto, dáte tam polena a ta vyklopíte. Jeden přes druhého,“ líčil František Daniel.

František Daniel se dvěma svými dcerami. Dohromady měl 12 dětí.

Vstříc Američanům

Z Osvětimi byl přemístěn do kamenolomů v táboře Dora-Mittelbau. I tam se snažil využít svých rychlých nohou k útěku. Dozorci ho však dostihli a brutálně zbili. Uzdravování mu usnadnila šeptanda, že nedaleko od tábora se už nachází spojenecká vojska. Po pochodu smrti, který jako zázrakem přežil, se mu už utéct podařilo. „Tady přejdeš potok a tam jsou Američani,“ poradil mu místní sedlák. Poblíž Nordhausenu se ho nakonec ujali spojenečtí vojáci.

Zplodil 12 dětí

Po válce se František Daniel vrátil do rodných Chvalkovic, později pracoval ve fabrice na výrobu kotlů v Prostějově a Plzni. Po smrti své první ženy, se kterou se seznámil v lágru, se oženil podruhé. Stejně jako jeho rodiče, i on měl dvanáct dětí. Je již po smrti, zemřel 27. března 2005.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.