Dětská opera Brundibár: Zazněla táborem Terezín poprvé před 80 lety | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Dětská opera Brundibár: Zazněla táborem Terezín poprvé před 80 lety

Fotka z první inscenace v pražském židovském sirotčinci.
Fotka z první inscenace v pražském židovském sirotčinci.  (Foto Aha! – D. Malík, K. Kopáč, J. Ulrichová, ara )

Opera se šťastným koncem, plná dětských hlasů, ale... Malé protagonisty posílali nacisté do vyhlazovacích táborů. „Ke konci neměl kdo zpívat,“ říká pamětnice. Stejně skončil i autor, židovský skladatel Hans Krása (†44).

Na libreto Adolfa Hoffmeistra složil Krása Brundibára v roce 1938. Původně měl tento počin skončit v soutěži vypsané ministerstvem školství a národní osvěty, jenže k jejímu vyhodnocení kvůli začátku druhé světové války nedošlo. Se zapomenutou operou se Krása svěřil přátelům v roce 1942 a ti trvali na tom, že ji se sirotky po deportovaných židovských rodičích secvičí. A skutečně k inscenaci na sklonku roku došlo, ale už bez účasti Krásy. Ten byl 10. srpna transportován do Terezína.

Vyzdobili plot

V ghettu se skladatel záhy stal vedoucím hudební sekce a částečně se staral o kulturní život v této přestupní stanici na cestě do vyhlazovacích táborů. S malými vězni začal operu nacvičovat a před 80 lety 23. září 1943 zazněla Terezínem poprvé. Pomalovali se některé budovy, vyzdobil dřevěný plot postavami psa a kocoura s dírami v místě hlav, odkud herci zpívali, a mohlo se začít.

Hráli až do konce

V následujícím roce měl Brundibár hned 55 repríz, skončila ale neslavně. „Každý měsíc odjížděly vlaky do Osvětimi. Zpěváčci se stále měnili a nakonec vlastně neměl kdo role zpívat,“ popsala mrazivý osud pamětnice Anna Hanusová. Z 15 tisíc židovských dětí, které prošly internací, jich zůstalo 800. Z vyhlazovacích táborů se jich vrátila stovka...

Použili ji na propagandu

Malým hercům divadlo pomáhalo zvládat těžkosti života. Písničky je provázely až do hořkého konce. Jenže opera měla i odvrácenou stranu. Nacisté ji použili k propagandě. „Úžas byl obrovský, když jsme nalezli město, které žije normálním životem,“ rozplýval se v pochvalné zprávě delegát Červeného kříže Maurice Rossel nad Terezínem v červnu 1944, kde vyslechl i Brundibára. Na sklonku tohoto roku vznikl propagandistický film Vůdce daruje židům město, v němž opera zazněla. Většina protagonistů skončila v Osvětimi v následujícím měsíci.

Němečtí žáci pěli v Terezíně

Opera se dočkala mnoha inscenací po celém světě, existuje i německá, anglická nebo hebrejská verze. Brundibára cvičila také padesátka studentů a pedagogů německého gymnázia ve Wülfrathu od loňského září. V sobotu v pět hodin odpoledne rozezpívali plný sál Magdeburské kasárny, v místě, kde mělo přes 80 lety představení svou terezínskou premiéru.

Zpívají o chudých dětech

Příběh představení se točí kolem postav Pepíčka a Aninky, jejichž maminka onemocněla. Pan doktor jí doporučil mléko, ale ratolesti na něj nemají peníze. Všimnou si, že Brundibár hraje na flašinet a lidé mu házejí mince. Pokusí se ho napodobit, hudebník je ale vyžene. Kocour, pes Azor a vrabec dětem pomůžou, Brundibárovi kazí jeho vystoupení a Pepíčkovi s Aninkou pomůže při zpívání sbor dětí ze školy. Lidé jim hází peníze, rozzlobený flašinetář jim ale čepici sebere. Nakonec na útěku ale raději svůj lup zahodí a opera tak končí šťastně.

Ve 44 letech ho označili za starce

Geniální skladatel Hans Krása se narodil 30. listopadu 1899. První bohužel nedochovanou orchestrální skladbu složil už v jedenácti! Větší úspěchy slavil ve dvacátých letech s Písněmi pro orchestr, Symfonií pro malý orchestr a Pěti písněmi. V roce 1933 uvedl vlastní operu Zásnuby ve snu, za ní obdržel Československou státní cenu. V Terezíně se oženil s Eliškou Kleinovou, jenže byl 16. října 1944 transportován do Osvětimi a hned následující den umírá. Nacisté ho v pouhých 44 letech označili za starce a poslali okamžitě do plynové komory.

Víte, že...

...Krásova manželka přežila a zasvětila život propagaci jeho díla?

... zemřela roku 1999 v 87 letech v Praze?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.