Objev historiků v jižním Polsku: Z řeky vytáhli tank nacistů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Objev historiků v jižním Polsku: Z řeky vytáhli tank nacistů!

Jde o unikátní objev.
Jde o unikátní objev. (Foto Facebook)

Unikátní objev učinili historici v jižním Polsku. Z řeky vytáhli rezavějící německý tank Bergepanther. Mělo by jít o jediný dochovaný tank svého druhu! Pásový obrněnec rezavěl pod vodou téměř 80 let.

Nacisté podle místní legendy ztratili několik tanků poblíž obce Bieleckie Mlyny během ústupu před Rudou armádou přes řeku Czarna Nida v lednu 1945. Tehdy se asi 90 km od Krakova ocitli v obklíčení. „V zoufalých pokusech dostat se z pasti se některé stroje pokusily přebrodit řeku Czarnu Nidu. Během jednoho z těchto pokusů se nalezený Bergepanther »utopil«,“ popisuje historik Konrad Maj.

Tank byl pod vodou celá desetiletí.

Už dříve byly z řeky vyproštěny dva tanky v letech 1990 a 2003. Aktuální objev je o to zajímavější, že Bergepanther je unikátní druh tanku, který sloužil také jako vyprošťovací vozidlo pro jiné tanky. Byl totiž vybaven navijákem, který dokázal táhnout i těžší tanky, a zároveň dostatečným pancéřováním, tudíž mohl operovat i pod nepřátelskou palbou. Podobný model byl před dvěma lety v Německu vydražen za 15 milionů eur, tedy 370,2 milionu korun! 

„Na světě existuje jen několik tanků Bergepanther, ale tato verze pocházející z továrny Siebert je, pokud vím, jediná na světě,“ tvrdí Michal Keszycki, technický manažer Panzer Farm, společnosti, která provozuje muzeum a restauruje historická vozidla. Keszycki lituje, že nalezený vůz nezůstane ve vlastnictví jeho společnosti, bude totiž vystaven v Polském armádním muzeu ve Varšavě.

Přečtěte si
pravlast
20. 10. 2023 • 20:37

Možná by ho mohli darovat tam kde se dobře uplatní,tím myslím sousední zemi kde mají i kdysi své město Kyjev.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.