Zrodil se zázrak na poli transplantací: Prasečí ledvina funguje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Zrodil se zázrak na poli transplantací: Prasečí ledvina funguje!

Lékaři ledvinu upravili.
Lékaři ledvinu upravili. (twitter)

Lékařům z akademického centra NYU Langone Health v New Yorku se podařilo doposud nevídané. Do těla muže, který prodělal mozkovou smrt, transplantovali prasečí ledvinu. Ta se uchytila a funguje v těle už přes měsíc.

Doposud nejdelší dobou, po níž prasečí ledvina byla schopna fungovat v lidském těle, byly tři dny. Problémem je, že tělo se po čase začalo k orgánu chovat jako k cizímu tělesu a už jej nepřijímalo. Lékaři nicméně přišli na způsob, jak ledvinu geneticky upravit tak, aby se v těle uchytila pokud možno trvale. Experiment provedli na těle Maurice Millera (†57). Ten byl prohlášen za mrtvého v červenci poté, co jej zabil mozkový nádor. Jeho rodina se rozhodla poskytnout jeho tělo pro vědecké účely a lékaři od té doby udržují Millerovo srdce v chodu za pomoci přístrojů. Xenotransplantace, tedy využití zvířecích orgánů a jejich přenesení do lidského těla, je jedním ze způsobů, který by mohl zachránit stovky nebo i tisíce životů.

„Příliš mnoho lidí umírá kvůli nedostatku dostupných orgánů a já věřím, že xenotransplantace je životaschopný způsob, jak to změnit,“ říká chirurg Langone Health centra Robert Montgomery. „Zjistili jsme, že aby prasečí ledvina mohla v těle fungovat, stačí v podstatě jediná genetická úprava – jde jen o odstranění genu, který spouští hyperakutní odmítnutí. Spolu s imunosupresivními léky může orgán v těle člověka fungovat dlouhodobě,“ dodává Montgomery. Ledvina v těle Maurice Millera úspěšně funguje od 14. července, lékaři jsou připraveni v experimentu pokračovat až do poloviny září.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.