Šťastný pacient po transplantaci: »Zlaté« přišité ručičky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Šťastný pacient po transplantaci: »Zlaté« přišité ručičky

Operaci provedl 30členný tým profesionálů z mnoha oborů.
Operaci provedl 30členný tým profesionálů z mnoha oborů. (Foto Getty Images)

Skot Steven Gallagher (48), na kterém lékaři jako na prvním na světě úspěšně provedli transplantaci obou rukou, pět měsíců po 12hodinovém zákroku nemá žádné bolesti. Dokonce doufá, že se brzy vrátí do práce.

Otec tří dětí Gallagher býval pokrývačem v jihozápadním Skotsku. Před 13 lety se u něj objevila neobvyklá vyrážka na tvářích a nosu, měl velké bolesti v pravé paži. Lékaři si původně mysleli, že jde o lupus a následně syndrom karpálního tunelu, ale nakonec zjistili, že Steven trpí autoimunitním onemocněním zvaným sklerodermie. To už se mu zkroutilo všech deset prstů tak, že měl dlaně pořád nechtěně zaťaté v pěst. Po řadě konzultací s odborníky a po poradě s manželkou mu nakonec nezbylo nic jiného než podstoupit operaci. Stačilo už jen počkat na vhodného dárce. Před pěti měsíci mu v Leedsu při 12hodinové průkopnické operaci provedli transplantaci obou rukou.

S novýma rukama je velmi spokojený.

Byl vzorem dalším

Nyní se už jeho stav díky pravidelné fyzioterapii zlepšil natolik, že si užívá, jak říká, „nový závan života“. „Ty nové ruce jsou úžasné. Všechno se odehrálo tak rychle. Od chvíle, kdy jsem se probral z operace, jsem jimi mohl hýbat,“ řekl BBC. Profesor Simon Kay z Leedské všeobecné nemocnice k tomu dodal: „Operace je to opravdu velmi složitá, úplně jiná než třeba transplantace ledviny. Ale teď, když jsme uspěli se Stevenem, provedli jsme už několik dalších. Je to práce pro skutečně dobře zorganizovaný a velký tým.“

Sklerodermie

Jde o zánětlivé onemocnění, jehož původ nebyl přesně zjištěn. Projevuje se otoky, zvýšením teploty kůže postižených oblastí a zmnožením vazivové tkáně. Onemocnění není dědičné, genetická vazba zjištěna nebyla. Nejvíc postihuje nos, ústa a prsty.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.