Mynář žije s darovanými játry 40 let: Měl být osmkrát po smrti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mynář žije s darovanými játry 40 let: Měl být osmkrát po smrti

Josef se zotavuje po transplantaci.
Josef se zotavuje po transplantaci. (﷯Foto Aha! – J. Nováček. archiv J. Mynáře, ﷯CKCHT)

Železničář Josef Mynář (76) z Tišnova dostal přesně před 40 lety druhou šanci. Tehdy mu život zachránila transplantace jater. Podstoupil ji jako první člověk v Československu a celé střední Evropě.

Tým operatérů pod vedením profesora Vladimíra Kořístka (†93) z brněnské Nemocnice u svaté Anny tehdy šel do obrovského rizika. Zákrok musel vést pod názvem experiment na člověku. Josefu Mynářovi bylo tehdy 35 let. „Šel jsem jednou na podzim po ulici. Najednou se mi udělalo slabo. Musel jsem se opřít o výlohu. Neudržel jsem se na nohách,“ vzpomněl pro Aha!. Táta tří dětí do té doby neměl nikdy problémy. Pracoval jako horník a posunovač na dráze. Šok přišel v nemocnici: „Máte tříkilový zhoubný nádor prorůstající do jater a posledních pár týdnů života.“ Naděje? Jediná a nepatrná.

Dosud nikde nevyzkoušená transplantace jater. Dárce orgánu se našel bleskově. Byla jím dívka (†17), která se zabila na motorce. „Šel jsem do toho, riskl jsem všechno. Měl jsem tři malé děti. Chtěl jsem zůstat s nimi i se ženou,“ vzpomněl Mynář. Díky zákroku se mu to splnilo! Ačkoliv ho tehdy lékaři připravovali na to, že bude žít tak pět let, tuto hranici už překonal osmkrát. Patří mezi nejdéle žijící pacienty s transplantovanými játry na světě. „Je to zázrak!,“ říká dnes s vlhnoucíma očima hrdý dědeček osmi vnoučat.

Tři hodiny na sále

Unikátní operaci provedl chirurgický tým vedený Vladimírem Kořístkem 2. února 1983. Byla nejen první výměnou jater v Československu, ale i ve střední Evropě. Lékaři operovali Josefa Mynáře bez přestávky tři hodiny. Tělo pacienta nová játra přijalo. Předtím tým provedl 150 transplantací jater na prasatech.

Podmínka? Nepřežije

Ministerstvo vnitra vydalo povolení k transplantaci po letech vyjednávání. Lékaři si navíc museli vybrat k zákroku člověka, který neměl šanci na přežití.

Víte, že...

...v Česku se ročně uskuteční kolem sta﷯ transplantací?

...loni v IKEM provedli první transplantaci jater od živého dárce dospělému? Ženě (45) polovinu orgánu darovala její sestra (50).



Přečtěte si
AHel
3. 2. 2023 • 16:59

Krásný příběh!!!! Opatrujte se.

martinfruhaufm
2. 2. 2023 • 15:31

Kde je to osmkrát hrozila smrt? To se myslí osmkrát rejekce?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.