Oddělení siamských dvojčat z Brazílie: OPERACE POMOCÍ VIRTUÁLNÍ REALITY! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Oddělení siamských dvojčat z Brazílie: OPERACE POMOCÍ VIRTUÁLNÍ REALITY!

Rodina s brazilským chirurgem před operací.
Rodina s brazilským chirurgem před operací. (Foto Reuters)

Nevídanou operaci podstoupila siamská dvojčata z Brazílie, Bernard a Artur Limovi (3). Byli srostlí v oblasti lebky a mozku a oddělili je lékaři v Riu de Janeiro, kterým na dálku pomohli kolegové z Velké Británie prostřednictvím virtuální reality! Jde o vůbec první takový zákrok svého druhu.

Oddělit srostlou mozkovou tkáň je totiž nadmíru složité, a tak brazilský chirurg Gabriel Mufarrej požádal o pomoc předního britského operatéra Noora ul Owase Jeelaniho. Několik měsíců oba vytvářeli přesnou projekci těl ve virtuální realitě za pomoci magnetických rezonancí a CT skenů. Až v týdnu se pak pustili do skutečného zákroku. Brazilec byl na operačním sále s brýlemi a sluchátky pro virtuální realitu, kde ho naváděl zkušenější britský kolega, jako kdyby oba byli v jedné místnosti.

Celá operace byla rozdělena do sedmi zákroků a zabrala 27 hodin, během kterých byly jen čtyři 15minutové pauzy. Podílelo se na ní 100 zdravotníků – a vše dobře dopadlo! „Bylo skvělé vidět šťastnou rodinu,“ uvedl Jeelani. „Moc nám pomohlo, že jsme si mohli zákrok projít nanečisto a nevystavili tak děti riziku,“ chválí si novou metodu. Dvojčata teď čeká šestiměsíční rekonvalescence v nemocnici, měla by ale být v pořádku.

Víte, že...

...siamská dvojčata se narodí při jednom z 60 000 porodů? Z toho pouhých pět procent je srostlých v oblasti lebky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.