V Třinci operují srdce s 3D brýlemi: | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

V Třinci operují srdce s 3D brýlemi:

Biomedicínský inženýr Jan Hečko, který vymyslel revoluční program k využití 3D brýlí k operacím.
Biomedicínský inženýr Jan Hečko, který vymyslel revoluční program k využití 3D brýlí k operacím. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Do operací srdce s pomocí virtuální reality se pustili v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí na Frýdecko-Místecku. Kardiologové tu včera operovali i důstojníka ve výslužbě Karla Wieceka (82).

Někdejší voják měl před zákrokem poruchy rytmu srdce. „Ty se zhoršily po zánětu tlustého střeva. Nemohl jsem totiž užívat léky k fibrilaci síní, pro ředění krve,“ popsal pacient situaci po operaci provedené s 3D brýlemi. Třinečtí lékaři se s pacientem domluvili, že si projde zákrokem, při němž využili virtuální realitu. „Máme vyvinutý svůj unikátní software,“ říká biomedicínský inženýr Jan Hečko (29). „Dík kardiochirurgům a též moderní metodě jsem zase bojeschopný,“ řekl Aha! Karel Wiecek z Ostravy.

Operace s 3D brýlemi: Důstojník Karel (82): Už jsem zase bojeschopný!

Video se připravuje ...

Jak to funguje?

S nasazenými 3D brýlemi pracuje lékař s technikem, spolupráce trvá před i během operace. „Pracujeme se smíšenou realitou. 3D brýle se senzory zavnímají prostor, přidávají hloubkový rozměr. Brýle ovládám gesty, hlasem i rukama,“ popsal inženýr Jan Hečko. Tento operativní postup je vhodný při vadách srdečních chlopní, zkratových vadách – defektech srdečních komor, u plastik plicních tepen a žil, u aort, píštělí a dalších kardiologických potížích.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.