Závody ovčáckých psů vyhrála borderka Rou: Kolie hnaly ovečky zpátky do ohrádky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Závody ovčáckých psů vyhrála borderka Rou: Kolie hnaly ovečky zpátky do ohrádky

Když ovečka opustí stádo, pes jí zažene zpátky.
Když ovečka opustí stádo, pes jí zažene zpátky. (Foto ČTK/Luboš Pavlíček)

Pastevectví je velké umění, ale co teprve, když se ho chopí opravdoví mistři? Závod v ovládání ovcí pomocí psů v Pavlínově na Vysočině opanovala Tereza Leciánová s border kolií Rou.

Již 4. ročník závodů se odehrál během víkendu. Sobotní soutěž, které se zúčastnilo 22 psů se svými páníčky, byla zároveň i kvalifikací na mistrovství světa a mistrovství Evropy, která se uskuteční v příštím roce. Celkovou vítězkou se stala farmářka Tereza Leciánová s border kolií Rou narozenou na Slovensku.

Pokyny píšťalkou

Na každého závodníka připadne pět odpočatých ovcí, které musí pes nejdříve přihnat z místa vzdáleného 300 metrů, pokyny od páníčka dostává za pomocí píšťálky. Kromě času hodnotí rozhodčí, jímž byl letos Ryan John Quinn z Velké Británie, jak pes provedl ovce vytyčenými úseky, jak pracoval při jejich rozdělení či zahánění do ohrady na pastvině. A mimochodem, pro pastevecké hafany to není práce, ale milovaná zábava.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.