Unikátní operace: Čelist nahradili kolenem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Unikátní operace: Čelist nahradili kolenem

Průběh operace, vlevo MUDr. Tomáš Kempný, uprostřed MUDr. Zdeněk Daněk.
Průběh operace, vlevo MUDr. Tomáš Kempný, uprostřed MUDr. Zdeněk Daněk. (Foto FN Brno)

Frajeřina jako Brno! Lékaři z Fakultní nemocnice v Bohunicích mají za sebou nový způsob operace čelistního kloubu. Vůbec poprvé při ní použili kostně chrupavčitý štěp, který odebrali z kolenního kloubu pacientky.

Inspirovali se podobnou operací v Rakousku. V Česku a na Slovensku se jedná o unikátní a velmi náročný výkon, vyžadující pečlivou přípravu a plán postupu. Výhody jsou však nezanedbatelné. „Není potřeba využívat cizorodé materiály, jde i o menší zásah do těla, rána se rychleji hojí a zákrok stojí i méně peněz,“ vypočítal přednosti vedoucí operatér onkochirurgického týmu Kliniky ústní, čelistní a obličejové chirurgie FN Brno Zdeněk Daněk. Pacientka, která jako první v Česku zákrok podstoupila, trpěla zhoršující se vývojovou deformací dolní čelisti. „Kloub jí na jedné straně patologicky rostl, což vytláčelo čelisti do jiné pozice,“ řekl operatér Tomáš Kempný. Paní nemohla jíst a kloub jí působil i estetické potíže.

25 lidí a 9 hodin

Na zákroku se podílelo několik týmů chirurgů, dohromady 25 lidí. Operace trvala 9 hodin a proběhla bez komplikací, pacientka bude moci naplno jíst do tří měsíců!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.