OPERACE SRDEČNÍ CHLOPNĚ: Aby srdíčko bilo co nejdéle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

OPERACE SRDEČNÍ CHLOPNĚ: Aby srdíčko bilo co nejdéle!

Operatér je veden kamerou, katétr prochází tepnou od třísla až k srdci, vše je přenášeno na velkou obrazovku.
Operatér je veden kamerou, katétr prochází tepnou od třísla až k srdci, vše je přenášeno na velkou obrazovku. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Zúžená aortální chlopeň a následná velká operace můžou být bez přehánění velkým strašákem pro pacienty v seniorském věku, kteří touto vadou trpí zejména. Přitom existuje účinná miniinvazivní metoda se stejnými výsledky, po které pacient už druhý den odchází domů.

Dušnost, bolest na hrudi, extrémní únava a nezřídka až mdloby – to všechno jsou následky zúžené srdeční aortální chlopně, odborně nazývané aortální stenóza, která patří mezi nejčastěji operované srdeční vady. Protože se jedná o onemocnění degenerativní, postihuje nejčastěji starší populaci, pro kterou je klasická operace často velikou zátěží pro organismus. „Kardiochirurgická operace probíhá tak, že pacient se uspí, rozřízne se mu hrudník, zastaví oběh a je napojen na stroj, který mu oběh udržuje a okysličuje plíce,“ vysvětluje doc. MUDr. Martin Mates, CSc., vedoucí lékař intervenční kardiologie Kardiocentra Nemocnice Na Homolce.

KDYŽ NEJDE KLASIKA

Kromě toho, že klasická operace probíhá v celkové anestezii, pacienta čeká dlouhá a bolestivá rekonvalescence. Jsou však případy, kdy takto náročný zákrok kvůli riziku komplikací ani není možné provést. „V případě neléčení je prognóza nemoci srovnatelná s některými nádorovými onemocněními – až polovina pacientů s aortální stenózou a srdečním selháním má dobu přežití kratší než dva roky. Problémy je proto potřeba řešit bez odkladu,“ varuje docent Mates. Nejen pro tyto případy pak lékařský tým volí zákrok pomocí šetrné metody TAVI, která se obvykle provádí v sedaci či lokální anestezii, a pacient tak nemusí mít obavy z celkové anestezie ani náročné rekonvalescence.

Operace se odehrává jako v kině na obrovské obrazovce. Scénář určují samotní operatéři, kteří průběh i výsledek své práce sledují.

JAK JE TO S CHLOPNÍ

Do těla nemocného se vstupuje v třísle, stačí k tomu jen malý vpich. Pomocí katétru se nová chlopeň zavede tepnou na své místo, kde ihned převezme funkci původní chlopně. Nejedná se tedy o výměnu, ale o náhradu. „Stará chlopeň tam zůstává, my ji ani nemáme jak vyndat, to dělají kardiochirurgové,“ vysvětluje docent Mates a dodává: „My ji naopak potřebujeme, protože působí jako struktura k ukotvení nové chlopně, a kdyby tam nebyla, nová chlopeň by tam nedržela.“

DRUHÝ DECH PO ZÁKROKU

Umělé chlopně jsou hovězí nebo vepřové a pocházejí ze zvířat, která žila v chráněných chovech. Do stentu se všívají ručně. „Při včasném zachycení potíží zákrok prodlouží pacientům život o mnoho let, a současně ho zkvalitní, protože se mohou opět věnovat aktivitám, které mají rádi, například sportu, zahrádkaření nebo vnoučatům,“ říká docent Martin Mates.

A ODNESOU TO KOLENA...

Nespornou výhodou je také fakt, že se pacientům obvykle uleví bezprostředně po zákroku, lépe se jim dýchá a mají více energie. Pokud je vše v pořádku, mohou po několika dnech domů a vlastně vůbec nevypadnou ze svého rytmu. Vracejí se k běžným činnostem a často se pouštějí i do aktivit, které si museli dlouhé roky odpírat. „Pacienti rychle zapomenou na to, jak jim bylo před zákrokem, a začnou je trápit jiné věci, třeba bolavá kolena. Což je způsobeno tím, že se často se předtím nemohli moc hýbat, takže pak začnou a začnou je bolet kolena,“ dodává se smíchem vedoucí lékař.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.