Petr s nemocným srdcem dostal šanci na život: Zachránila ho Impella | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Petr s nemocným srdcem dostal šanci na život: Zachránila ho Impella

Operatéři i personál vše sledovali na televizní obrazovce.
Operatéři i personál vše sledovali na televizní obrazovce. (Foto Agel, INT)

Otekl jako balón a skončil v péči lékařů. Ti Petrovi K. (74) z Rožnova pod Radhoštěm vytáhli tři litry tekutiny a zjistili, že příčinou problémů je jeho srdce. Kdyby se mu to stalo o pár let dřív, už by nežil.

Muže nyní zachránila Impella – nejmenší srdeční pumpa na světě. Petr, který trpěl rozsáhlým postižením věnčitých tepen a operaci srdce by zřejmě nepřežil, byl první, na koho ji kardiologové v Třinci Podlesí použili. Díky ní byl senior už tři dny po zákroku propuštěn do domácího ošetřování. „Považuji toto prvenství za určité vyznamenání. Vím, že jsem doktorům zašmodrchal hlavu, protože můj stav jinou metodu neumožňoval. Po celou dobu operace jsem byl při vědomí a sledoval tak všechno dění na sále,“ líčil Aha! pacient. Pochlubil se, že nyní už mu nedělají žádný problém delší procházky. „Cítím se dobře, všechno se mi krásně zahojilo. Samozřejmě počítám s tím, že budu muset rehabilitovat a dávat na sebe velký pozor. Jsem ale vděčný za to, že medicína udělala tak obrovský pokrok,“ dodal Petr.

Funguje jako čerpadlo

Impella nejdříve nasaje krev v levé srdeční komoře a pod dostatečným tlakem ji přečerpá do hlavní tepny – aorty. „Tím je zajištěno dostatečné zásobení mozku a dalších orgánů nejvzácnější tekutinou,“ vysvětlil vedoucí lékař intervenční kardiologie v Třinci Jindřich Černý.

Hotovo za 15 minut

Vypadá podobně jako cévka (katétr). Do těla nemocného se zavádí přes stehenní tepnu a pod rentgenovou kontrolou. Ovládá se přes počítač. Vše zabere přibližně 15 minut. „Obrovskou výhodou je rychlost a jednoduchost zavedení,“ uvedl Černý.

Víte, že...

...použití je určeno pacientům s rozsáhlými a akutními infarkty myokardu? Druhou skupinou vhodnou pro Impellu jsou nemocní, které čeká komplexní, nebo vysoce riziková koronární angioplastika.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.