Srdce novorozenci! Unikátní transplantace v pražské nemocnici Motol | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Srdce novorozenci! Unikátní transplantace v pražské nemocnici Motol

Dárcovské srdíčko, které miminku dalo naději na nový život.
Dárcovské srdíčko, které miminku dalo naději na nový život. (Foto FN Motol)

Necelý měsíc po narození přestala pít mateřské mléko, zadýchávala se. Holčičce (nyní 4 měsíce) přestávalo fungovat srdíčko. Podstoupila proto unikátní zákrok, při němž jí špičkoví lékaři z pražské FN Motol transplantovali nové.

U děvčátka lékaři diagnostikovali závažnou formu kardiomyopatie – onemocnění, kdy srdeční svalové buňky jsou chybně vytvořené, srdíčko nedokáže plnit funkci pumpy a selhává. Malá pacientka musela být napojena na mechanickou srdeční podporu, která byla zajištěna po dobu 34 dnů před transplantací. „To výrazně zvyšuje nároky na kvalitu štěpu a koordinaci převozu dárcovského orgánu k příjemci,“ popsal Petr Bukovský, kardiochirurg Dětského kardiocentra 2. LF UK a FN Motol.

Děvčátko se po operaci úspěšně zotavuje.

Na sále se v době zákroku nad dvouměsíční dívenkou sešel tým odborníků složený z kardiochirurgů, anesteziologů a pracovníků mimotělního oběhu. „Během operace se nejprve odpojila mechanická podpora, následně se odstranilo celé nemocné srdce a poté se našilo a spustilo srdce dárcovské,“ vysvětlil Bukovský. Celý zákrok trval více než osm hodin. Holčička, která se stala nejmladší pacientkou s kardiomyopatií, je stále hospitalizována. Pokud nenastanou komplikace, je dlouhodobá prognóza příznivá.

Víte, že...

...lékaři ze specializovaných center v Praze a Brně transplantují nové srdce každý rok desítkám pacientů? Zatím nejvíc operací bylo v roce 2014, kdy nový orgán dostalo 87 lidí. Obecně je náročnější získat orgány pro malé děti, protože je málo dárců. Například u jater to lékaři řeší štěpem z orgánu dospělého.



Přečtěte si
AHel
8. 11. 2023 • 09:05

smutné, ať se daří.

XYZ3
7. 11. 2023 • 22:19

Je to super, ale už to není novorozenec, ale kojenec...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.