Nejčastější plastická operace? Blefaroplastika, úprava okolí očí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Nejčastější plastická operace? Blefaroplastika, úprava okolí očí

Před zákrokem je potřeba řez správně vyměřit a namalovat, kudy se řez povede.
Před zákrokem je potřeba řez správně vyměřit a namalovat, kudy se řez povede. (profimedia)

Pytle pod očima, povadlá a na řasy spadlá kůže očních víček. To jsou znaky stárnoucího obličeje stejně jako vrásky. Dříve nebo později se většina z nás s tímto problémem setká. Účinným řešením je blefaroplastika, plastická operace víček, která je nejčastějším zákrokem tohoto lékařského oboru.

Kdo je adept na zákrok?

Podle plastického chirurga Dušana Záruby by o zákroku měl uvažovat ten, kdo má větší kožní nadbytky na horních víčkách nebo kdo trpí na časté otoky dolních víček. „To jsou nejčastější problémy, které funkčně zatěžují oči. Samozřejmě operaci podstupují ženy, které mají pocit nepříliš estetického vzhledu svých očí,“ uvádí lékař.

Poradí vám i internet

Pokud se rozhodnete pro blefaroplastiku, pomoci se orientovat vám může pomoct například facebooková skupina, kde si ženy sdělují své zážitky, doporučují si zdravotnická zařízení, sdílejí fotky »před a po« a porovnávají ceny zákroku.

Plastika krok za krokem

  • Operují se buď dolní, nebo horní víčka, někdy i obojí najednou.
  • Může se provádět v místním znecitlivění nebo v tzv. analgosedaci (nejedná se o celkovou narkózu, jde o lidově řečeno »přispání«).
  • Před znecitlivěním je třeba provést nákres na kůži, vyměřit nadbytečnou kůži, pak odstranit kožní a tukový nadbytek.
  • Nakonec jsou okraje kůže sešity a přelepeny proužky prodyšné náplasti.
  • Doba operace horních i dolních víček trvá obvykle 40 až 50 minut.

Rekonvalescence

Po operaci se doporučuje být alespoň dva dny v naprostém klidu a přikládat studené (ne ledové) obklady, aby se regulovaly otoky a modřiny. Mohou se také užívat léky na otoky a homeopatika, která napomohou rychlejšímu hojení. Oči je potřeba chránit cca měsíc slunečními brýlemi. Je třeba se vyvarovat asi tak týden větší námaze. Veškeré důležité informace by vám měl sdělit operatér.

Cena za mladší vzhled

Ceny zákroku se velice liší. Někde za horní víčka zaplatíte 8 tisíc, jinde dvojnásobek. Na některých estetických klinikách ve větších městech se cena za obojí šplhá až ke 40 tisícům. Operaci provádějí také dermatologové nebo oční lékaři.

Kdy platí pojišťovna ?

Zdravotní pojišťovna zákrok hradí jen na základě zdravotních indikací. Pacient musí doložit vyšetření perimetru, ze kterého je zřejmé omezení jeho zorného pole shora. Není také možné si zvolit estetické pracoviště nebo operatéra, operace se provádí na očních odděleních.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.