Ota Biederman: Kvůli strachu povolali sériového vraha | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ota Biederman: Kvůli strachu povolali sériového vraha

S policií kat gangu spolupracoval i při rekonstrukcích.
S policií kat gangu spolupracoval i při rekonstrukcích. (Foto ČTK/Vladislav Galgonek, archiv PČR, ara)

Touha po penězích spojovala členy kolínského gangu, který se shromáždil kolem podnikatele Ivana Vrábela. On i jeho pohůnci se však báli ušpinit si ruce. Povolali tak kata Otu Biedermana (49), který se neštítil pro pár tisíc vraždit. 

Nápad na zbohatnutí se zrodil ve Vrábelově mysli v roce 1993. Vlastnil tehdy bezpečnostní firmu Safe Guard, která ale nevydělávala tak, jak by si přál. Rozhodl se tedy okrást vlastního klien ta, obchodní dům Krone, který jeho společnost hlídala. Do plánu zasvětil zaměstnance Romana P. a Jiřího Š. Podle plánu měli v uniformách odstranit hlídače trezoru, a ten pak vykrást. Jenže po dvou neúspěšných pokusech se ukázala slabina – stejně jako Vrábel si ani oni nechtěli ušpinit ruce vraždou. A tak Roman P. povolal svého známého – Otu Biedermana. Ten okamžitě kývl na nabídku 200 tisíc za vraždu. 

V noci z 6. na 7. července 1993 trojice vnikla do obchoďáku a zavraždila hlídače Josefa D. (†36). Zatímco ho oba zbabělci drželi, Biederman ho ubodal nožem a jehlicí. Lékař na těle nešťastníka našel 62 bodných ran. Z trezoru ukradli tři miliony.

Hlavní trojice lotrů u soudu – Ivan Vrábel (zleva), Milan Chládek a Oto Biederman.

Dali si pauzu

Po první vraždě se gang na dva roky odmlčel. Peněz bylo dost, Biederman se navíc skrýval před policií, která však při řešení loupeže tápala a o jeho zapojení neměla ani tušení. Jenže jak násilníkovi začaly pomalu docházet peníze za vraždu, začal přemýšlet o dalších. Ta poslední mu přece prošla.

Před jedním z členů gangu se pochlubil podnikatel Martin S. (†28) milionem dolarů v trezoru, které měl připravené na cestu do Ameriky. Zpečetil tak svůj osud. Biederman a noví členové – Milan Chládek a Jaroslav P. – ho 1. června 1995 vylákali do baru a cestou zastřelili. Jenže vraždili zbytečně, Martin S. měl u sebe sedm tisíc, a to byl také celý lup. Když po pár dnech gang ukradl trezor, byl prázdný.

Oto Biederman

Narodil se 5. srpna 1973 a v dětství nepatřil k problémovým dětem. To se ale změnilo na střední škole v Kojetíně. Z ní byl donucen po kázeňských problémech odejít. Rok nato se ale vrátil a školu dokončil. Kvůli zálibě ve zbraních a bojových uměních začal v roce 1993 dělat ostrahu v bezpečnostních agenturách, a od konce roku 1994 byl nezaměstnaný.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.