Spartakiádní zrůda s tváří dítěte: Vraždám mohla zabránit studentka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Spartakiádní zrůda s tváří dítěte: Vraždám mohla zabránit studentka

Jiří Straka
Jiří Straka (Foto Aha! – M. Rušinová, K. Kopáč, ara a Muzeum Policie ČR)

Koho by při pohledu do nevinné šestnáctileté tváře Jiřího Straky tehdy napadlo, že se za ní skrývá postrach pražských ulic. Spartakiádní vrah znásilňoval a vraždil mladé ženy. Ve vězení byl pouhých devět let, dnes už je na svobodě!

Po dalších pěti letech měla 1. června 1985 začít šestá celostátní spartakiáda. Děti byly natěšené, přípravy v plném proudu. Ulicemi Prahy ale obcházela hrůza z tajemného násilníka. „Chtěli zrušit spartakiádu. Ženský se bály, vláda na mě tlačila,“ popsal dnes již zesnulý legendární šéf pražské mordparty Jiří Markovič (†79). Vraha tehdy se svým týmem dopadl. Byl jím teprve šestnáctiletý Jiří Straka.

S nadprůměrným IQ 125 se narodil 14. dubna 1969. Otec často nebyl doma, vyrůstal vlastně jen s matkou a bratrem. Přes svou inteligenci ve škole prospíval s odřenýma ušima a na internátním hornickém učilišti ve Stochově u Kladna, kam v roce 1983 nastoupil, začal i krást. Později, po dopadení, mu odborníci diagnostikovali abnormální sexuální agresivitu se sklonem k sadismu, až nekrotismu. Ta ho vedla k sérii sexuálních napadení, která vygradovala 8. dubna 1985. Alici P. (†23) v noci na pražské Novodvorské ulici povalil a odtáhl do nedalekého parčíku. Tam ji znásilnil a při tom jí cpal do pusy i nosu hlínu, kamení i její kalhotky, dokud se nezadusila. Tělo pak zaházel listím.

Za měsíc 4. května povalil na zem Věru F. (†30) v Hloubětíně, podpatkem její boty jí omráčil a znásilnil. Staženou podprsenku bezvládnému tělu omotal kolem krku a ženu uškrtil. Poslední vraždu spáchal v Dejvicích. Martu M. (†30) v noci sledoval až k domu, kde ji napadl a vtáhl do sklepa. Připraveným provazem ji přidusil a poté znásilnil. Nakonec ji uškrtil páskem.

Mohla všemu zabránit

Vůbec poprvé se k násilí uchýlil 17. února 1985. Po deváté v noci se dal do řeči s mladou restaurátorkou (tehdy 20) na Novodvorské ulici. Mezi řečí se jí zmínil, kde studuje. V nestřežené chvíli k ní přiskočil, povalil ji na zem a začal ji škrtit. Nakonec ho však uprosila, aby s ní šel do bytu. Na osvětlené části ulice pak začala volat o pomoc a útočník utekl. Žena věc nehlásila, nechtěla mladíkovi zničit život. To byla velká chyba, Jiří Straka se svými násilnostmi teprve začínal. K ohlášení věci se odhodlala až pár dní po poslední vraždě. Policie si podle jejího popisu a místa Strakova studia pro vraha do školy ve Stochově 22. května 1985 dojela.

Vykastrovali ho i bachaři?!

Jiří Straka po dopadení s kriminalisty spolupracoval. Všechny vraždy do detailu popisoval i předváděl při rekonstrukcích, bez emocí, bez lítosti. Jako mladistvý dostal za své činy maximální možný, přesto směšně krátký trest – desetileté vězení a následnou léčbu. V base Straka zažíval peklo. Spoluvězni ho znásilňovali, bili, nutili k sebevraždě, a dokonce mu rozkopali genitálie. „Kastraci mu v podstatě udělali spoluvězni. On tvrdí, že i bachaři,“ sdělil před lety kriminalista Jiří Markovič. Oficiální proceduru provedli až lékaři, podle vraha samotného to už však bylo jen ošetření...

Rodiče mu přáli smrt

„Trest smrti by pro syna byl lepší. Ne z nenávisti, je to stále náš syn. Bylo by to pro něj vysvobození, pro nás taky a lidi by si řekli smrt za smrt,“ svěřili se před lety rodiče vraha. Ten po odsezení trestu, který mu o rok zkrátila amnestie tehdejšího prezidenta Václava Havla (†75), nastoupil v květnu 1994 ústavní léčbu. Propuštěn k ambulantní formě léčení byl 24. prosince 2004. Dnes již třiapadesátiletý Straka od té doby žije na svobodě. Změnil si jméno a bydlí na severní Moravě.

Víte že...

...Jiří Straka žil od konce svého trestu 10 let řádným životem, mohl proto zažádat o zahlazení odsouzení? To se pak nebude uvádět ani v trestním rejstříku a jeho fotografie tak musí mít pásku!

Napadal kvůli sexu i penězům

•17. února 1985 škrtil ženu (20) na pražské Novodvorské ulici a chtěl ji znásilnit. Lstí mu utekla.

•15. března 1985 praštil dlažební kostkou do hlavy dívku (tehdy 18) před jejím domem. Okradl ji a utekl.

•25. března 1985 povalil na zem studentku (tehdy 19), ukradl jí kabelku a utekl.

•2. dubna 1985 Straka doprovázel z tramvaje dívku (18), aby se jí »nic nestalo«. Před domem ji škrtil do bezvědomí. Když se probrala a viděla, že ji svléká, přesvědčila ho, ať s ní jde do bytu, a cestou zazvonila na sousedy. Útočník utekl.

• 8. dubna 1985 znásilnil a zavraždil Alici P. (†23), opět na Novodvorské.

•4. května 1985 si v tramvaji vyhlédl oběť a vystoupil s ní na konečné v Hloubětíně. Když zjistil, že je už starší (tehdy 54), zavázal jí na krku provaz, okradl ji a utekl.

•4. května 1985, jen pár hodin po předchozím útoku, napadl v Hloubětíně Věru F. (†30). Mlátil ji do bezvědomí její botou. Pak ji znásilnil a uškrtil podprsenkou.

•16. května 1985 v Dejvicích zatáhl Martu M. (†30) do sklepa jednoho z domů, kde ji znásilnil a uškrtil.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.