Největší zrůdy Česka! Orličtí vrazi: Děsivé mordy příbuzných | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Největší zrůdy Česka! Orličtí vrazi: Děsivé mordy příbuzných

Ludvík Černý za orlické vraždy dostal doživotí. K vraždám se ale nikdy nepřiznal.
Ludvík Černý za orlické vraždy dostal doživotí. K vraždám se ale nikdy nepřiznal. (archiv)

Divoká devadesátá léta byla rájem pro podnikatele, ale bohužel také pro zločince. Své o tom věděla skupina tří kamarádů, Karel Kopáč (†33), Vladimír Kuna (58) a Ludvík Černý (57). Neštítili se ničeho, ani vražd ve vlastních rodinách! Jejich jména si vybaví málokdo. Ale všichni je znají jako orlické vrahy.

Touhu po penězích měla trojice společnou, jenže vydělat si je prací se jim nechtělo. Přišli tak se zvráceným plánem. Podnikatele Aleše K. (†32), kterému dělal Kopáč bodyguarda, 5. dubna 1991 vylákali do Rudné u Prahy, kde čekal Černý. Měl předstírat zájem o valuty. Pod záminkou nedostatečné hotovosti všichni sedli do auta a zamířili zpět do Prahy. Plán bylo počkat až Aleš K. zastaví. Černý pak muže střelil do zátylku při řízení.

Tragický příběh tím málem skončil, neovladatelné auto jen o vlásek minulo protijedoucí autobus. Kopáčovi s Černým ale přálo štěstí. Vůz dostali pod kontrolu a tělo přivezli do Kunova sklepa. Obalili ho pletivem a shodili do Orlické přehrady ze Žďákovského mostu. Sklep později překřtili na »konzervárnu«, další oběti zde totiž před shozením do přehrady zavařovali do sudů.

Trailer k seriálu Devadesátky

Video se připravuje ...

Členové gangu se nezastavili před ničím. Vladimíru Kunovi se zachtělo nemovitosti jeho matky, Anny M. (†53). Zaúkoloval Černého, aby jí poslal poštou výbušninu. Ta dorazila 7. února 1992, přesně na její narozeniny. Výbuch ji vážně poranil a o pět dní později zemřela v nemocnici. U poslední vraždy, 6. července 1993, se s gangem zapletla i Kopáčova sestra Irena M. a podnikatel Petr Ch.

Karel »Karlos« Kopáč

Narodil se 4. června 1960. Dříve neměl se zákonem problém. Miloval bojové sporty a navštěvoval pražskou posilovnu v Podolí. Pracoval často jako vyhazovač. Pár měsíců byl i člen Útvaru rychlého nasazení (URNA).

Vladimír Kuna

Narodil se 21. června 1964 a díky společnému zájmu o bojové sporty znal Kopáče od mládí. Jezdil s ním do posilovny a později svou vlastní zařídil ve sklepě nájemního domu, v němž bydlel. 

Ludvík »Pacient« Černý

Narodil se 25. května 1965. V podsvětí se pohyboval už před revolucí, nelegálně směňoval cizí měny a veksloval. S Kopáčem a Kunou se seznámil v posilovně, kam ale nechodil sportovat, nýbrž »chytat bronz« do solárka. 

Seriál Devadesátky sleduje skutečné kauzy té doby

Video se připravuje ...

Provařil je Pacient

První důkaz získala policie až v roce 1993 kvůli chybě Černého. Zjistila, že prodal do bazaru auto pohřešovaného podnikatele Aleše K. V něm se našli zbytky krve. Po dvouletém vyšetřování kriminalisté nechali 10. července 1995 prohledat potápěči dno přehrady Orlík pod Žďákovským mostem. První tělo se našlo 14. července a dvě další v rychlém sledu.

„Všechny natřu!“

Policie se obávala zveřejnění nálezu těl médii a měla pravdu. Když další den zatýkala členy gangu, Kopáč o všem věděl a byl připraven s pistolí spáchat sebevraždu. Po tříhodinové rozmluvě se ho podařilo zatknout. Policistům pak řekl: „Začněte psát, všechno řeknu, všechny natřu!“ Jeho velmi detailní doznání bylo stěžejní a vyneslo mu mírnější trest 21 let vězení. V něm 15. dubna 2004 spáchal sebevraždu. Kuna byl odsouzen na 25, Petr Ch. na 14 a Irena M. na 10 let v base. Černý schytal doživotí.

Zbraně od policie?!

Kopáč sice v elitním policejním oddíle skončil po několika měsících, některé vazby mu ale zůstaly. Stýkal se s jeho členem Martinem T. Když pak v roce 1990 přišla reforma měnící výzbroj policie, Kopáč od něj na černo staré zbraně vykupoval a ukládal v Kunově sklepě. Našly se v něm samopaly škorpion, semtex, pancéřové pěsti i granáty. Martin T. za to byl odsouzen na 2,5 roku vězení.

Vytrestal ho osud

Pro »Karlose« si připravil trest i sám život. Rychlou jízdu svým BMW v lednu 1994 nezvládl a boural. Utrpěl trvalé zranění páteře, nemohl hýbat nohama a neovládal vylučovací procesy. Musel tedy nosit plenu a byl trvale upoután na invalidní vozík. Přišel tím o svůj jediný koníček – sport. Podle psychologů se výrazně utlumila jeho agresivita.

Promlčeno: Tělo otce dvou dcer vylovili z Orlíku, vrazi trestu unikli

Video se připravuje ...

Znali Roubala i Kájínka

Skupina, především Černý, je zapletena i s dalšími zločinci. Sériový vrah Ivan Roubal, se znal s Pacientem a byl to on, kdo navrhl likvidaci těla Leorenta L. louhem a obstaral ho. Ve vězení se Černý seznámil i s Jiřím Kájínkem. Tomu při útěku z vězení 29. října 2000 nabídl svůj byt jako skrýš. V něm byl Kájínek 8. prosince dopaden. Na akci doplatila Černého rodina. Zjistilo se, že padělal nájemní smlouvu. Jeho manželka a syn byli vystěhováni.

Víte že…

…ve vězení už je z orlických vrahů jen Ludvík Černý?

...Irena M. byla propuštěna v roce 2002, Petr Ch. 2011, Kuna 2013!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.