Smrtící zemětřesení v Turecku a Sýrii: Živé má smysl hledat do 5. dne | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Smrtící zemětřesení v Turecku a Sýrii: Živé má smysl hledat do 5. dne

Záchranáři pátrají v troskách po známkách života
Záchranáři pátrají v troskách po známkách života (Reuters)

Neúnavné hledání přeživších pod troskami domů zničených zemětřesením v Turecku a Sýrii pokračuje. Dnes ráno uplynou ale už čtyři dny od katastrofy, vyvstává proto otázka: Jak dlouho lze doufat, že v sutinách bude někdo pořád živý?!

Většina zachráněných se nalezne v prvních 24 hodinách po katastrofě. Poté se šance na přežití každým dnem snižují. Mnoho obětí je těžce zraněno nebo pohřbeno pod padajícími panely, bloky betonu či jinými troskami budov. Přístup k vodě a vzduchu jsou spolu s počasím zásadními faktory přežití. V Turecku a Sýrii bohužel znesnadnily záchranné práce zimní podmínky a teploty padající pod bod mrazu.

Holčička zavalená v sutinách v Sýrii.

Přeživší je ale možné objevit i týden nebo více po zemětřesení, závisí to však na jejich zranění, způsobu uvěznění a povětrnostních podmínkách. „Je vzácné nalézt někoho živého po pátém až sedmém dni a většina pátracích a záchranných týmů už začíná zvažovat zastavení akcí,“ řekl Dr. Jarone Lee, odborník na urgentní medicínu a medicínu katastrof z Massachusetts. „Existuje mnoho příběhů lidí, kteří přežili i po sedmidenní hranici. Bohužel jsou ale vzácné...“

Zvláště ohrožení jsou pak lidé s traumatickými zraněními, včetně poranění rozdrcením a amputací končetin. „Pokud je nevytáhnete v první hodině, v té zlaté hodině, pak už je velmi malá šance, že přežijí. Mizivou naději mají také lidé závislí na lécích,“ řekl Dr. George Chiampas, specialista na urgentní medicínu z lékařské fakulty ve Feinbergské univerzitě. Rozhodujícím faktorem je pak i věk, fyzický a samozřejmě psychický stav. „Pokud máte někoho, kdo je naživu, opíráte se jeden o druhého, abyste dál bojovali,“ dodal ještě.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.