V Turecku a Sýrii pátrají v troskách: Zkáza a žal, kam se podíváš! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

V Turecku a Sýrii pátrají v troskách: Zkáza a žal, kam se podíváš!

Miminko zachráněné z trosek v tureckém městě Malatya (6. 2. 2023).
Miminko zachráněné z trosek v tureckém městě Malatya (6. 2. 2023). (ČTK / AP / DIA Images)

Turecko a sousední Sýrii zasáhlo v noci na včerejšek nejsilnější zemětřesení od roku 1939. Obětí přibývá každým okamžikem po stovkách.

Na obou stranách hranice otřesy dosáhly síly 7,8 stupně a vytrhly lidi ze spánku. Přišly ještě před rozedněním v chladné noci, během které pršelo a sněžilo. Záchranářské týmy pátrají v troskách stovek zřícených domů po přeživších i obětech. O život přišlo přes 2300 lidí, zraněných jsou další tisíce. A smutná bilance roste s tím, jak lidé pod kusy betonu a železnými konstrukcemi nacházejí další zavalené. Navíc včera dopoledne udeřily další otřesy o 100 km severněji.

Po druhém zemětřesení se zřítila budova v Malatyi v Turecku

Video se připravuje ...

Podle očitých svědků začali lidé hned po prvních otřesech vybíhat z domů a ujíždět v autech na otevřená prostranství. „Houpali jsme se jako v kolébce,“ popsala žena v Diyarbakiru. „Bylo nás doma devět, dva moji synové jsou stále v suti, čekám na ně,“ řekla v sanitce u hromady, která zbyla ze sedmipatrového bytového domu.

Pomohou i Češi

Pomoci Turecku a Sýrii jsou připraveny USA, EU, Německo, Řecko i řada dalších zemí. Rusko, Nizozemsko i Česká republika už rozhodly, že do oblasti vyšlou záchranáře.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.