Jih Čech zasáhlo zemětřesení! Místní: Chvěl se celý dům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jih Čech zasáhlo zemětřesení! Místní: Chvěl se celý dům

Takto seismografy zaznamenaly zemětřesení.
Takto seismografy zaznamenaly zemětřesení. (Foto ara)

Zemětřesení o síle 3,9 stupně Richterovy stupnice zasáhlo včera Písecko na jihu Čech. Otřesy a dunivé rány vyděsily místní obyvatele. Ohnisko bylo zhruba 18 kilometrů pod zemí u Mirotic.

„Jedná se o otřesy, které by neměly způsobit prakticky žádné škody. Síla 3,9 v celosvětovém měřítku nepředstavuje nic výjimečného, ale na české poměry je to relativně vzácné. Čím je epicentrum hlouběji, tím méně se to projeví na povrchu,“ řekl Jakub Klicpera z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Podle ohlasů veřejnosti na sociálních sítích zemětřesení zaznamenali od Blatné na Strakonicku až k Vimperku na Prachaticku. „Chvěl se celý dům, myslela jsem, že mám halucinace,“ napsala Martina z Teslín.

Přečtěte si
Jan Kocián
9. 3. 2024 • 13:42

Lidé to přirovnávali ke všemu možnému... ale nejpřesnější popis je: velký moderní silniční vibrační válec při práci

Jan Kocián
8. 3. 2024 • 15:33

Mohu potvrdit silné 5vteřinové zemětřesení na Šumavě! ❤️‍

Měřitelné otřesy samozřejmě trvaly déle, ale ten extrém trval jenom kolem 5 vteřin, což je atypické. Proto by mě zajímalo, jaké jsou světové rekordy, třeba ohledně frekvenčního spektra otřesů či jaký je rekord největšího skoku na seismografu za jednu vteřinu, za dvě vteřiny, za tři vteřiny...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.