Rozsudek kvůli Čapímu hnízdu: 3 roky pro Babiše?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rozsudek kvůli Čapímu hnízdu: 3 roky pro Babiše?!

Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (4.1.2023)
Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (4.1.2023) (Foto Blesk - Renata Matějková)

Zaplatit 10 milionů korun a 5 let vést řádný život, jinak 3 roky za mřížemi. Takový trest včera Andreji Babišovi (68, ANO) navrhl udělit žalobce Jaroslav Šaroch. Finální verdikt v kauze údajného dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo zřejmě padne v pondělí.

Hned v úvodu včerejšího jednání soudce Jan Šott zamítl žádost obhajoby o nový znalecký posudek na expremiérova syna Andreje ml. (40). Obě strany tak mohly přistoupit k závěrečným řečem. První se chopil slova státní zástupce Šaroch.

2 hodiny »sprchy«

Ten tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle státního zástupce to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání dotace pro malé a střední podniky. Spoluobžalovaná Jana Nagyová (52) podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Vyplacením pak měla vzniknout škoda 49,9 milionu korun. Suma sumárum, žalobce řečnil přes dvě hodiny. Během jeho vystoupení Babiš – který jakékoliv pochybení odmítá – nevěřícně kroutil hlavou a listoval ve svých podkladech.

Navrhl tresty

Podle Šarocha bývalý premiér a nynější prezidentský kandidát Babiš napomáhal k dotačnímu podvodu, za což by měl dostat 3 roky podmíněně s 5letým odkladem. Jeho bývalou poradkyni zase Šaroch viní z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU. Trest jí Šaroch navrhl stejný – oba by pak ještě měli zaplatit pokutu. V případě Babiše 10 milionů korun, u Nagyové 500 tisíc. „Domnívám se, že v tomto případě jsou splněny podmínky, kdy lze uložit trest pod zákonnou trestní sazbou,“ řekl Šaroch.

Soud s Babišem u konce! Pohřeb papeže a Bourovi hrozí 18 let za pašování drog

Video se připravuje ...

Protipalba

„To se snad vůbec nedá komentovat. Podle mě tady pan státní zástupce vůbec neseděl v průběhu dokazování,“ reagovala na navržený verdikt Nagyová. Její obhájce Josef Bartončík pak ve své řeči navrhl zproštění viny u své klientky. „Vážně si myslíte, že by má klientka v úvodu roku 2008, kdy si rozjížděla vlastní byznys, úmyslně udělala dotační podvod?“ tázal se soudu. Podle obhájce se policie i státní zástupci řídili taktikou: »Nevíme, co je špatně, ale musíme něco najít«.

Dlouhý den

V závěru včerejšího líčení naopak Babišův obhájce Eduard Bruna Šarochovu práci vyzdvihl, proces prý vedl korektně. Dodal však, že podle jeho právní analýzy se Babiš trestné činnosti ve smyslu poškození finančních zájmů Evropské unie nejen nedopustil, ale ani nemohl. Prý proto, že žalované jednání nebylo v době jeho údajného spáchání definováno či označováno jako trestné a nelze to uplatňovat zpětně. Závěrečnou řeč – prý až na 3 hodiny – plánoval přednést také expremiér, soudce Šott mu vystoupení umožní až dnes. V pondělí by pak měl s největší pravděpodobností vynést rozsudek.

Co to znamená?

O výši trestu pochopitelně rozhodne soudce. Pokud by se ale Šott přiklonil k názoru Šarocha a tresty byly pravomocné, Babiš i Nagyová by museli po dobu pěti let »sekat latinu«. V opačném případě by šli na 3 roky do vězení. „Soudce musí dojít k závěru, že nevedete řádný život. To ale neznamená, že se třeba pohádáte se sousedy,“ vysvětlil Aha! právník Roman Moussawi. Do vězení by šli i tehdy, pokud by nesplnili další stanovenou podmínku, a to zaplatit vyměřenou pokutu.

Přečtěte si
pravlast
6. 1. 2023 • 10:05

Větší pecka bude soud s knížetem (levobokkem z kolaborantské rodiny) co neoprávněně restituoval Orlík a coby ministr později ve střetu zájmů podnikal s formou Orlík nad Vltavou s.r.o., Bělohorská 165,Praha 6. IČ 450 23930. Tehdejší financministr Kalousek tam nalil přes 100 miliónů ze státního rozpočtu i z evropských fondů. Nakonec po likvidaci vepřína pozemky získal opět kdo asi?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.