Rychlejší cesta k nejoblíbenějšímu moři českých dovolenkářů: Chorvatsko bez kolon! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rychlejší cesta k nejoblíbenějšímu moři českých dovolenkářů: Chorvatsko bez kolon!

Dlouhé kolony do Chorvatska budou minulostí.
Dlouhé kolony do Chorvatska budou minulostí. (Foto Aha! – R. Klejch, Profimedia.cz, infografika ČTK)

Miliony Čechů už tam byly, další se chystají. Cesta na dovolenou do Chorvatska bude o něco příjemnější. Ministři vnitra členských zemí EU schválili přijetí přímořské země od ledna 2023 do schengenského prostoru. Naopak Bulhaři a Rumuni mají smůlu.

Kdo jezdí v létě do Chorvatska k moři, ten určitě zažil na hranicích dlouhé kolony a kontroly. Ty ale od nového roku odpadnou. Přijetí Záhřebu do prostoru bez hraničních kontrol bylo podle českého ministra vnitra Víta Rakušana (44, STAN) téměř hotovou věcí. „České předsednictví si připisuje další mimořádný úspěch. Kromě posílení bezpečnosti to znamená, že už nebudeme muset při cestě k moři absolvovat kontroly na chorvatských hranicích,“ napsal po jednání na Twitter. „Chorvatsko získalo jednomyslnou podporu Rady pro vnitřní věci a spravedlnost, 1. ledna 2023 se stáváme členem schengenu!“ radoval se premiér balkánské země Andrej Plenkovic (52).

Zatímco Chorvatsko prošlo hladce, Bulharsko a Rumunsko mají smůlu. Přestože tyto dvě balkánské země jsou už patnáct let členy Unie, na jejich přijetí do schengenu se ministři EU neshodli. Proti vstupu Rumunska se postavil jeden stát, u Bulharska to byly dokonce dva. V minulosti se vůči jejich účasti negativně vyjadřovalo hlavně Rakousko, které se obává dalšího nárůstu nelegální migrace přes Balkán. Za poslední měsíce Vídeň evidovala desetitisíce běženců, kteří nebyli nikde v Unii registrováni. To je podle alpské země důkaz, že systém nefunguje, protože migranti by měli být registrováni v první zemi EU, do které vstoupí.

Kontroly být mohou

Přestože díky schengenskému prostoru vnitřní hranice mezi jednotlivými státy prakticky neexistují, po omezenou dobu je možné obnovit na nich kontroly. A to v případech zachování veřejného pořádku nebo vnitrostátní bezpečnosti. To je i případ aktuální situace na česko-slovenské hranici. Tu hlídají čeští policisté a vojáci od října kvůli nelegálním migrantům. Těch přišlo do zemí EU od ledna do září meziročně o 70 % více. Hraniční kontroly prodloužila česká vláda ve středu o dalších 14 dní do 27. prosince.

Česko od roku 2007

Země Schengenské dohody představují prostor celkem 26 členů (od ledna 27 včetně Chorvatska), jejichž hranice je možné překračovat, aniž byste museli projít hraniční kontrolou. Patří sem 22 států EU a čtyři nečlenské země (Island, Norsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko). Česko je součástí od roku 2007.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.