Za okny je ještě chladno, ale ať pak není pozdě: Připravte si kolo na sezonu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Za okny je ještě chladno, ale ať pak není pozdě: Připravte si kolo na sezonu

.
(GIVE Group s.r.o.)

I když teploty ještě nejsou zrovna jarní, nejeden cyklista se se zálibou poohlíží po zaparkovaném kole. Než ale šlápnete do pedálů, připravte kolo na sezonu.

Kolo umyjte. Ne že by snad nános prachu způsoboval stroji nějakou funkční překážku, ale při důkladné očistě uděláte jednu věc – podrobně si kolo prohlédnete ze všech úhlů. Navíc se od něj při další práci nezamažete. Zaměřte se na všechny praskliny a zpuchřeliny pryžových částí, volné matky, drhnoucí pohyblivé části a tak podobně.

1. Zkontrolujte brzdy

Brzdy jsou jednou z nejdůležitějších částí kola. Ujistěte se, že brzdy fungují tak, jak mají, že vyvíjejí při brzdění dostatečnou sílu, a pak se rychle uvolní. Odmastěte i ráfek (špalíkové brzdy) nebo kotouč (kotoučové brzdy). Případné nepříjemné zvuky mohou způsobovat špatně seřízené brzdy, nečistoty či rez na kotouči nebo sjeté destičky.

2. Zkontrolujte pneumatiky

Už vám někdy uklouzlo kolo v zatáčce nebo praskla duše na hrbolu? Jestli ne, pak ještě nemáte zkušenost s druhou nejdůležitější věcí pro bezpečnost kola. Zkontrolujte pláště pneumatik, jestli nejsou zpuchřelé a nahustěte duši na správný tlak uvedený na bočnici pneumatiky.

3. Zkontrolujte řetěz

Odmastěte řetěz a zkontrolujte jeho napnutí speciální měrkou. Řetěz by se měl u horských kol měnit přibližně po jednom a u silničních po třech tisících kilometrech. Jinak se protáhne a hrozí, že začne přeskakovat a ničit přehazovačku. A to je na rozdíl od řetězu velmi drahý díl.

4. Zkontrolujte namazání

Řídítka, střed a brzdové páky se musí pohybovat hladce – proto namažte všechny pohyblivé části, kde nejsou uzavřená ložiska. Především ze středu kola nesmí vycházet žádné zvuky. Důkladně promažte především řetěz a jednotlivé převody.

5. Kontrola sedla a pedálů.

Důkladně prohlédněte i sedlo a pedály. Sedlo vyjměte z trubky a podívejte se, jestli se uvnitř netvoří rez, případně trubku mírně namažte, aby odpuzovala vodu. Jinak vám může přireznout a to je problém, který určitě nechcete řešit. Nezapomeňte zkontrolovat a promazat pedály, především pokud používáte ty nášlapné. Jejich mechanismus musí fungovat hladce a být nastaven na vaši váhu, jinak nejsou bezpečné.

Elektrokola mají servis delší

U oblíbených elektrokol je třeba zkontrolovat ještě další důležité součástky.

1. Zkontrolujte baterii a nabíječku.

Zkontrolujte konektory baterie, dobijte ji a osaďte na elektrokolo. Zkontrolujte kapacitu. Pokud se baterie nevybíjí plynule, nebo má kapacitu nezvykle nízkou, odneste ji na diagnostiku do odborného servisu.

2. Zkontrolujte motor

Ujistěte se, že motor funguje správně a bez jakýchkoliv problémů – není nezvykle hlučný, nevynechává atd.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.