Děsivý nález při stavbě vodovodu v Plaňanech: Hroby dětí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Děsivý nález při stavbě vodovodu v Plaňanech: Hroby dětí!

V hrobech ležely malé děti.
V hrobech ležely malé děti. (Foto ÚAPPSČ)

Stovky let jezdily nad hroby dětí a dospělého nejprve koňské povozy, nyní auta. Teď je archeologové objevili při výstavbě vodovodu ve středočeské obci Plaňany.

Proč skončily hroby čtyř dětí a jednoho dospělého za hřbitovní zdí? Nešlo zřejmě o úmysl. „V hrobech ležely děti v předškolním věku, tedy už příliš staré, aby šlo o nekřtěňátka,“ říká archeolog Zdeněk Beneš z Ústavu archeologické památkové péče středních Čech. Mimo hřbitov se v minulosti kromě nepokřtěných miminek pohřbívali také zločinci a sebevrazi. Ani to u dětí ale nepřipadá v úvahu.

Mnohem pravděpodobnější je, že se zeď nedalekého hřbitova posouvala po tzv. josefínských reformách. Císař Josef II. v roce 1784 přikázal přestat pohřbívat v centrech obcí a nařídil, aby se zakládaly nové krchovy dál od lidských sídel. Hřbitovy okolo kostelů se tak přestaly používat a postupně se zmenšovaly. A protože hroby chudších lidí byly označeny jen dřevěným křížem, který po čase shnil, nejspíš už každý zapomněl, kde byly děti pohřbeny.

Stovky let staré kostry podle odhadů archeologů mohou pocházet z období mezi 13. až 17 stoletím. Bližší datace je ale problematická. „Bohužel jsme u nich nenašly žádné artefakty, které by pomohly s bližším určením času,“ vysvětluje Zdeněk Beneš. Kostry tak zůstavájí do značné míry obestřené tajemství, alespoň prozatím.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.