Martinův (39) pochod na špici mezi Atlantikem a Středomořím: Pěšky za 122 dní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Martinův (39) pochod na špici mezi Atlantikem a Středomořím: Pěšky za 122 dní!

Radostný úsměv v cíli! Martin se na skalnatém výběžku vyfotil.
Radostný úsměv v cíli! Martin se na skalnatém výběžku vyfotil. (Foto archiv Martina Simona)

Tak to dokázal! Na Gibraltar se pěšky vydal Martin Simon (39) z Náchoda. Vyrazil tam v červnu, čekalo ho 4200 kilometrů. Vytouženého cíle dosáhl v pátek. Na cestě strávil 122 dní.

„Když jsem došel na Gibraltar, tak jsem tam hodinu jen seděl a říkal si dokola, že jsem to dokázal. Cítil jsem úlevu, úžasný pocit a došlo i na slzy. Byl to nádherný zážitek. Nejlepší z celé té cesty. Ani se mi odtamtud nechtělo jít,“ řekl Martin na konci téměř 4200 kilometrů dlouhého vandru z Česka přes Rakousko, Švýcarsko, Francii a Španělsko.

Povzbuzení na telefonu

Myšlenka, že to zabalí, Martina, nikdy nepřepadla. Nevzdal to ani poté, co ho ve Francii napadli rozzuření honáčtí psi. Často se ale nezadaný a bezdětný muž cítil osamoceně a zranitelně. „Nejhůř mi bylo tři týdny před koncem, ale naštěstí jsem to překonal. Hodně mě podrželi kamarádi z Náchoda, kteří mi volali. A také lidé, které jsem potkal,“ přiznal cestovatel. „Kdybych měl čas, peníze a nemusel zpět do práce, tak bych šel dál do Afriky,“ dodal muž, který se živí v automobilce testováním vozů a cestu absolvoval v neplaceném volnu. Vytouženého cíle dosáhl v pátek. Domů se, tentokrát letecky, vrátí v úterý.

Prochodil čtvery boty

Na Gibraltar Martin vyrazil s úmyslem otestovat si vůli, fyzičku a poznat kus Evropy za málo peněz. Zatím odhadl, že čtyřměsíční výlet, během kterého ušel v průměru 34 kilometrů denně, jej stál téměř 75 tisíc korun. Vzal si na něj jeden batoh s nejnutnějšími věcmi, na den měl rozpočet 13 eur na stravu a většinou spal venku pod širákem. Prochodil čtvery boty, přičemž první dva páry byly jeho, další mu darovali lidé. „Ty poslední jsem už musel lepit, ale stále je nosím. Nechám si je na památku,“ uzavřel Martin, který se domů vrátí zhruba o deset kilo lehčí.

Kamarádi odpadli

Na pochod se Martin vydal ještě se dvěma kamarády Vojtou a Petrem. První z nich se vrátil domů po zdolání asi tisíce kilometrů, dál nedokázal jít kvůli puchýřům. Druhý se odtrhl začátkem srpna, když se rozhodl pokračovat autostopem.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.