Dobrodruh Martin: Pěšky 4200 km. Z Náchoda až na Gibraltar | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dobrodruh Martin: Pěšky 4200 km. Z Náchoda až na Gibraltar

Martin (39) jde po svých z Náchoda na jih Evropy
Martin (39) jde po svých z Náchoda na jih Evropy (Foto archiv Martina Simona, infografika Aha!)

Otestovat vůli, sílu v nohou, zažít dobrodružství, a ještě k tomu vidět za málo peněz kus Evropy. Takovým způsobem se Martin Simon (39) z Náchoda rozhodl prožít letošní léto. Počátkem června vyrazil pěšky z domova až na Gibraltar. Už je ve Španělsku.

Nejkratší turistická trasa z Náchoda na Gibraltar měří necelých 3700 kilometrů, Martin je však rozhodnutý ujít o téměř 500 kilometrů víc. Cestou chce poznávat i místa, která na zmíněné trase neleží. „Mám na to přes čtyři měsíce. 17. října se musím vrátit do práce, protože mi skončí neplacené volno,“ vysvětloval Aha! muž, který se živí testováním nových vozů v automobilce. Domů se už nebude vracet po svých, nýbrž vlakem nebo letadlem. Na tak dlouhou cestu pěšky se vypravil poprvé a chystal se na ni rok. Šetřil peníze, cvičil a běhal.

Na své pouti se Martin rád fotí s lidmi, které potkává.

Původně se na vandr vydali s Martinem i jeho dva kamarádi Petr a Vojta. Ti však tisíce kiláků dlouhý pochoďák postupně vzdali. Vojta se vrátil domů po měsíci, když měli za sebou asi 1000 kilometrů. Počátkem srpna »odpadl« i Petr, když se rozhodl, že dál bude pokračovat autostopem. „Sám si připadám zranitelnější. Naštěstí potkávám dobré lidi, kteří umějí »nakopnout«. Já to určitě nevzdám,“ pravil odhodlaně Martin.

ZAKOUSLI SE DO NĚJ PSI

Martin Simon pěší výlet na Gibraltar nezabalil ani po nepříjemném zážitku, který by mnohé od dalšího putování odradil. Ve Francii ho napadli rozzuření honáčtí psi. Když míjel stádo ovcí, zahryzli se mu do nohy. „Musel jsem vyhledat doktora. V nemocnici mi rány zašili a dostal jsem léky. Za to všechno jsem zaplatil přes 50 eur. To by se mi ale mělo vrátit z cestovního pojištění,“ dodal cestovatel.

Ve Francii ho napadli rozzuření honáčtí psi.

JEN S BÁGLEM

Z domova vyrazil Martin s 16 kilo vážícím batohem a ze začátku ušel denně asi 25 kilometrů. „Teď je to okolo 40 kilometrů za zhruba 12 hodin chůze, z nichž jsou dvě hodiny na pauzu,“ uvedl nezadaný sympaťák. Během cesty nazul už třetí boty. Ty první, značkové a již rozchozené, se mu rozpadly ještě v Česku. „S druhými za 290 korun jsem došel až do Švýcarska. Tam mi jedna paní darovala boty nové a poskytla nám i nocleh, jídlo a nějaké peníze,“ řekl vandrovník. Na stravu má denní rozpočet 13 eur. Nejčastěji spí pod širákem, většinou v přírodě. Měl i stan, ale ten poškodil vítr.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.