Trpěl 40 hodin se zlomenou nohou v poušti: Přežil díky ... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Trpěl 40 hodin se zlomenou nohou v poušti: Přežil díky ...

Dobrodruh Ringo měl obrovské štěstí.
Dobrodruh Ringo měl obrovské štěstí. (Foto ABC, CBS, Profimedia.cz, Twitter)

Na tento výlet Robert Ringo (67) jen tak nezapomene. Během procházky v kalifornském národním parku si zlomil nohu a trvalo 40 hodin, než se objevila záchrana. Svůj boj o život zaznamenal na videokameru v telefonu.

Ringo si zlomil nohu po nešťastném pádu ze skály, který mu přivodil nesnesitelnou bolest. Byl uvězněn v liduprázdném národním parku Joshua Tree, který z valné většiny tvoří poušť, a navíc bez signálu. Jelikož nemohl telefon použít k volání o pomoc, natáčel na něj videa pro případ, že by zachránci našli jen jeho bezvládné tělo. „Nemůžu stát, nemůžu mluvit, nemůžu sedět, a rozhodně nemůžu chodit,“ ozývá se z videa, na kterém se ležící muž snaží ukrýt před pražícím sluncem do stínu pod keř.

Došly i sliny...
Kromě zranění muž trpěl i dehydratací, na výlet si s sebou vzal totiž pouhé dva litry vody. V den návštěvy parku se přitom teplota vyšplhala na 42 stupňů ve stínu. Muž byl tak dehydrovaný, že v ústech neměl žádné sliny. Kromě malého množství tekutin přežíval na šťávě z plodů jalovce. Ringa nakonec po 40 hodinách utrpení našla helikoptéra. Jeho rodina orgány uvědomila poté, co se muž nevrátil domů.

(Ne)ztrácel víru
Při odchodu naštěstí odeslal synovi z telefonu svou polohu ještě předtím, než ztratil signál. „Ani jednou jsem nemyslel na to, že bych to nezvládl. Při životě mě držela víra, že mě najdou,“ kasal se Ringo »po americku«. Jedno z jeho videí v telefonu přitom začínala slovy: „Tak tohle je možná úplně poslední nahrávka...“

Víte, že...
...plody jalovce, tzv. jalovčinky, jsou hojně používány jako koření (např. ke zvěřině) či jako surovina pro výrobu ginu a borovičky?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.