Dramatické video turisty z výstupu na horu: Přehnala se přes něj lavina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Dramatické video turisty z výstupu na horu: Přehnala se přes něj lavina!

Lavina v dálce nevypadá nebezpečně.
Lavina v dálce nevypadá nebezpečně. (Foto Instagram, scom)

O pořádné porci štěstí může hovořit člen skupiny deseti horolezců, přes kterého se při pokusu o výstup na horu Ťan-šan (7439 m) v Kyrgyzstánu přehnala lavina, a to doslova! Jako zázrakem ale on i jeho kamarádi vyvázli prakticky nezraněni...

Dramatický výjev zachytil na mobilní telefon Brit Harry Shimmin, který se od ostatních turistů oddělil, aby si pořídil fotky na památku. Na záběrech je vidět, jak se doslova zničehonic a bez varování utrhne obrovská lavina, načež se pekelnou rychlostí začne řítit směrem k Harrymu a jeho kamarádům stojícím opodál, kteří na první pohled nemají kam uprchnout. „Na poslední chvíli jsem se ale schoval za kámen. Vím, že by bylo bezpečnější přesunout se tam hned, hodně jsem riskoval,“ vykládá Harry, který bažil po exkluzivních záběrech i za cenu vlastního života a s ukrytím otálel do poslední chvíle. A vyplatilo se mu to, i když přiznává, že měl strach.

Na videu totiž zachytil, jak se lavina doslova přehnala přes něj, zatímco se krčil za balvanem. „Přišlo mi, že vše mám pod kontrolou. Ale jak se sypalo čím dál více sněhu, hůř a hůř se mi dýchalo a bál jsem se, že bych mohl umřít,“ popisuje dramatické chvíle. „Doufal jsem, že ostatní jsou v pořádku, když stáli opodál...“ A skutečně, lavina, za kterou může podobně jako při neštěstí v Itálii minulý týden, při němž zemřelo 11 turistů, utržený ledovec, nakonec nikomu výrazně neublížila. Několik členů skupiny utrpělo jen lehčí zranění. Nejhůře skončila Američanka s rozseknutým kolenem, která musela být odvezena na pohotovost.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.