Brno rozhýbal pochod bláznivých gentlemanů: Švihlá chůze je zdravější! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Brno rozhýbal pochod bláznivých gentlemanů: Švihlá chůze je zdravější!

Švihlý průvod v Brně
Švihlý průvod v Brně (Foto Aha! - Petr Podroužek, ČTK/Patrik Uhlíř a Bernipix )

Pod Špilberkem mají hodně vysoký krok! Minulý týden opět uspořádalo happening Ministerstvo švihlé chůze. V čele brněnské demonstrace nohama všemi směry švihal především Adam Jandora (30), náměstek odboru levé nohy ministerstva a Daniel Mašek (30), tajemník vládního výboru pro zešvihlení chůze národa. Mezinárodní den švihlé chůze připadá každoročně na 7. ledna, což je také důvod k protestnímu defilé. Ministerstvo totiž nedostává žádné příspěvky ze státního rozpočtu a už vůbec ne na kloubní náhrady.

Poprvé se »šlo« 2012 Pochody připomínající kultovní britský seriál Monty Python (epizoda televize BBC ze září 1970 pojednává o Ministerstvu švihlé chůze a tehdy byl také netradiční krok poprvé představen). „S Danem Maškem jsme viděli originální scénku se švihlou chůzí ještě coby studenti gymnázia. Přišlo nám to vtipné a následně nás napadlo, že by se dal takový pochod uspořádat i tady,“ říká jeden z organizátorů Adam Jandora (30), civilním povoláním řídící letového provozu. „Někdo dal na internet, že Mezinárodní den švihlé chůze připadá na 7. ledna. Takže jsme se toho chytli,“ dodává Adam s tím, že poprvé se takto v Brně vykopávalo v roce 2012. Akce se zúčastnilo jen jedenáct lidí a dvě čivavy.

Recese je nakažlivá

„Chtěli jsme se pobavit a probarvit pošmourné město v lednu, kdy bývá většinou nevlídně. V době, kdy všichni někam spěchají, koukají jen do země, nikdo se neusmívá.“ Najednou tu byla skupinka lidí, která jde pomalu, naprosto šíleně vykračuje a tváří se u toho vážně. Všichni mají obleky, kufříky a buřinky. „Většinu lidí to rozesmálo, což bylo super. Dnes se řada lidí přidá, taková recese je prostě nakažlivá.“ Letos se 10. ročníku zúčastnilo rekordních 260 lidí. Trasa vedla od Sochy spravedlnosti před Nejvyšším správním soudem přes centrum Brna do Denisových sadů. Dlouhá byla 1,3 km. Zatímco běžnou chůzí to trvá asi 16 minut, švihlou chůzí se její zdolání natáhlo na 45 minut.

Hledáme nové talenty

Co se týká švihlé chůze, každý si jde, jak mu to vyhovuje. A když žádný nápad na vlastní chůzi nepřijde, tak se inspiruje kroky ze seriálu Monty Python. „Spočívají ve výkopech nohou až do výšky očí. Potom jde o různé poskakování, úskoky stranou, zakopávání, otočky i třeba s úkrokem zpátky. Když vidíme talent, rádi ho necháme vyplnit formuláře pro žádost o státní grant na rozvoj jeho švihlé chůze,“ uzavírá Adam Jandora. 

Seriozní výzkum

V Británii (British Medical Journal) zveřejnili seriózní výzkum o tom, že švihlá chůze je zdravá. Tím, jak je neefektivní. Kdyby člověk chodil takto denně 12 minut, je to srovnatelné se 75 minutami cvičení. Ostatně ještě pár dnů po takovém pochodu bolí oblast kyčlí z výkopů, kotníky, stehna a záda. Je to jako posilovna, účastníci jsou zpoceni, jako by je polili kýblem vody.

Už Bohdalka tak chodila

V roce 1984 si vypůjčili scénku od Monty Pythonů pro Televarieté Vladimír Dvořák, Jiřina Bohdalová a Vlaďka Kozderková. K vidění je na youtube pod názvem Vědecký ústav pro výzkum chůze. Švihá se i v Brazílii

V roce 2015 se s organizátory brněnské švihlé chůze spojila manažerka Monty Python Holly Gilliamová, dcera jednoho z členů. „Napsala nám, že ji naše akce zaujala a dala nám nad pořádáním takových chůzí po celém světě patronát. Takže se na švihlou chůzi dostalo i na brazilské pláži Copacabana,“ říká Jandora.

Na vlastní švihlou kůži

Podmínky pro zvládnutí švihlé chůze v lednu jsou jasné. Hlavně žádná námraza na chodníku. Také je dobré se pořádně rozcvičit. Beztak vykopne nohu až k očím jen málokdo. Bez pravidelného cvičení jsou proti takovým akrobatickým kouskům zkrácené šlachy. Mně nepomohlo ani rozcvičení. Schválně, zkuste si to.... Výhodu to má ale nespornou, v zimě švihlá chůze zahřeje.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.