MINISTERSTVO VARUJE: Hnutí čtyřicátníků střídá extremisty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

MINISTERSTVO VARUJE: Hnutí čtyřicátníků střídá extremisty

Členové antisystémových hnutí chodí na soudní líčení dělat virvál.
Členové antisystémových hnutí chodí na soudní líčení dělat virvál.  (Foto ČTK/R. Vondrouš)

Antisystémové hnutí v první polovině letošního roku zcela zastínilo tradiční extremistickou a xenofobně populistickou scénu v Česku. Vyplývá to ze zprávy o extremismu ministerstva vnitra.

Oproti podobným skupinám, které fungovaly před pandemií covidu, je nynější hnutí podle ministerstva vitálnější. Tvoří jej především lidé starší 40 let. Lze tak prý hovořit o revoltě osob středního či vyššího věku, které cítí existenční obavy a zažívají pocit odcizení. Jaké jsou další specifika antisystémového hnutí? tvoří široká škála nesourodých uskupení, která mají omezený počet členů i omezenou životnost.

Skupiny se často skládaly jen z několika jednotlivců, při svých prezentacích se ale snažily působit dojmem masových, dobře organizovaných subjektů s politickými ambicemi. Jeho členové navíc začali přebírat myšlenku, že Česká republika není legitimním státem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.