Neobyčejný příběh parte Zikmunda (†102): Odsouhlasil si ho sám | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Neobyčejný příběh parte Zikmunda (†102): Odsouhlasil si ho sám

„Na oslavě Mirkové stovky. Tuto fotku mám nejraději. Tehdy nám bylo dohromady 181 let,“ řekl k této fotce výtvarník.
„Na oslavě Mirkové stovky. Tuto fotku mám nejraději. Tehdy nám bylo dohromady 181 let,“ řekl k této fotce výtvarník. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Jeho důslednost byla obdivuhodná. Už před deseti lety věděl cestovatel Miroslav Zikmund (†102), jak bude vypadat jeho náhrobní kámen. A před čtyřmi lety odsouhlasil vzhled svého parte. To vytvořil jeho přítel, malíř a grafik Josef Ruszelák (83) ze Zlína.

Koncem roku 2016 výtvarníka pozval do své vily. „Jožko, roky přibývají, chtěl bych si připravit parte. Byl bych rád, kdybych ho dělal s tebou. Vyrazilo mně to dech. Parte pro živého člověka jsem v životě nedělal,“ vzpomínal Josef Ruszelák „Ptal jsem se, zda to není předčasné, že je fit. Když jsem se ale trochu vzpamatoval, říkám mu: Mirku, dobře, víš co, uděláme to, ale berme to jako společnou hru,“ líčil Aha! výtvarník. Postupně návrhy dozrály do dvojlistu. V něm jsou pomyslné tři vrcholy: Modré hory v Austrálii, Svatý Hostýn a kopec se Zikmundovou vilou.

 Na přední části je fotka cestovatele z vysněné Austrálie z roku 1992 a úryvek z jeho knihy Modrý Mauricius... a přece Austrálie! Po rozevření je vpravo obraz Nebe nad Hostýnem a text: Ing. Miroslav Zikmund, cestovatel, spisovatel se odebral 1. 12. 2021 do končin, jaké na svých poutích s Jiřím Hanzelkou nemohl poznat. Na zadní straně je kopec s jeho vilou a Tatrou 87. Vše si vybral sám 12. ledna 2017. Jak vybíral? Obraz Nebe nad Hostýnem se mu zalíbil u Josefa Ruszeláka doma. Malý obrázek na zadní části parte je z jiného obrazu a má příběh. „To jsem domaloval dva metry dlouhý obraz Podvečerní Zlín a zavolal jsem Mirkovi, že bych mu ho rád ukázal, aby dorazil. A nemohl bys s tím přijet? zněla jeho odpověď. Tak jsem dílo narval do auta a jel za ním. A on ho s neskutečnou pečlivostí procházel. V polovině se zastavil a nadšeně řekl: Jé, Jožko, tady je náš kopec. Vila a tatřička a já jedu domů! Tak jsme se dohodli, že domov bude pomyslná tečka,“ přiblížil výtvarník, který se svěřil, že to byl tenkrát s cestovatelem prima zážitek.

Cestoval s H+Z

Josef Ruszelák se přátelsky i pracovně setkával s Miroslavem Zikmundem od roku 1972. Pro muzeum vytvořil leporela obou cest, které dvojice H+Z absolvovala, a moc se líbily. „Představte si, že mi zapůjčili originály deníků! Měl jsem je 3,5 roku. Díky nim jsem »projel« celou tu dobrodružnou cestu s nimi. A několikrát, protože jsem dvanáctkrát zkracoval vybrané texty, než jsem se vešel. A Mirek mi do výběru vůbec nezasahoval. Byl zvědavý, co zaujalo mě,“ řekl výtvarník.



Přečtěte si
mbmb
9. 12. 2021 • 13:04

Vynikající byl dokument století Zikmunda. Knihy H+Z mám spojené s Vánocemi .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.