Cestovatelský rádce: Tipy na pohádkové výlety | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Cestovatelský rádce: Tipy na pohádkové výlety

Princezna Lada v myším kožíšku a princ Radovan se nakonec králi Kazisvětovi postavili a vše dobře dopadlo.
Princezna Lada v myším kožíšku a princ Radovan se nakonec králi Kazisvětovi postavili a vše dobře dopadlo. (Foto Aha! – David Malík, Martin Přibyl, ČT, ara)

V které kašně se koupala princezna Krasomila? A kde házeli sůl do vody na příkaz krále Já I.? Pohádky si o Vánocích můžete užít i jinak než na gauči u televize. Vyrazte poznat místa, kde se natáčely!

Princezna se zlatou hvězdou

Princezna Lada, kterou hrála Marie Kyselková (†83), se s květinami proháněla v zámeckém parku v Průhonicích. Tady také pochodoval král Kazisvět VI. Park je krásný dodnes. Většina pohádky se ovšem natáčela v ateliéru, hrad prince Radovana si pak zahrál Kokořín. Z jeho zdí volali strážní kuchaře před prince.

Slavné záběry si připomeňte na Kokoříně.

Pyšná princezna

Umíněná a panovačná princezna Krasomila v podání Aleny Vránové (89) se procházela třeba zahradami zámku Hluboká. Právě tady králi Miroslavovi v převleku zahradníka alias Vladimíru Rážovi (†77) poroučela: „Zavaž mi střevíček!“ a pak se vymáchala v kašně. Tu v zámeckých zahradách můžete najít dodnes. Nelze nezmínit také Panskou skálu na Českolipsku, kde se pohádkoví hrdinové schovávali před královskými dráby.

Zámek Hluboká dodal pohádce svou eleganci.

Byl jednou jeden král

„Mám tě ráda jako sůl,“ řekla nejmladší dcera Maruška v podání Mileny Dvorské (†71) králi Já I., jehož hrál Jan Werich (†75). A na průšvih měla zaděláno. Ješitný vladař nechal všechnu sůl v království sebrat a nasypat do vody! Právě házení soli do vody se natáčelo v jižních Čechách na kamenném mostě přes rybník Vítek.

Sypalo se z tohoto mostu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.