Rusko napadlo Ukrajinu! Útočí na základny i na civilisty... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rusko napadlo Ukrajinu! Útočí na základny i na civilisty...

Jedna bomba dopadla na ulici vedle sídliště.
Jedna bomba dopadla na ulici vedle sídliště. (Foto Twitter,ČTK/ E. Morenatti, S. Grits, E. Lukatsky, E. Maloletka )

Po zemi, ze vzduchu i z moře včera ruská armáda zaútočila na sousední Ukrajinu. Terčem byla infrastruktura, vojenská letiště i města. Útok přišel i z Běloruska a z Krymu obsazeného v roce 2014.

Povel k invazi přišel ve čtyři ráno našeho času. Ruské vojenské kolony překročily ukrajinské hranice do Charkovské, Luhanské a Černihovské a Sumské oblasti, hlásila ukrajinská pohraniční stráž. Celkem podle ukrajinské strany Rusko zaútočilo více než třiceti údery na vojenskou i civilní infrastrukturu.

I na západě

Cílem byly hlavně letecké základny, protivzdušná obrana, pohraniční hlídky a kontrolní stanoviště. Rakety padaly i na města, včetně přístavu Mariupol, druhého největší města Charkov nebo přímořské Oděsy. Exploze hlásil i Kyjev, ostřelování probíhalo napříč Ukrajinou. Zaznamenali ho i ve Lvovské oblasti na západě země, asi 200 kilometrů od hranic se Slovenskem. Tisková agentura Unian informovala například o zničeném obytném domě v Charkovské oblasti, kde zahynul malý chlapec.

Nabízí zbraně

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (44) vyhlásil na Ukrajině válečný stav. Zároveň přerušil diplomatické vztahy s Ruskem a nabídl zbraně všem Ukrajincům, kteří by se chtěli bránit.

Víte že...

...podle analytiků jde v Evropě o nejzávažnější útok jednoho státu na druhý od druhé světové války?

Kolik je obětí?

Ruské vrtulníky údajně sestřelily ukrajinské armádní letadlo An-26 v kyjevském regionu, ve kterém cestovalo 14 lidí. Pět podle stanice Hromadske zemřelo. Podle ukrajinské strany při invazi do včerejšího odpoledne zemřelo už více než 40 ukrajinských vojáků, několik dalších bylo zraněno. Úřady z jižní Oděsy uvedly, že útok rakety zabil 18 lidí. Alespoň šest lidí bylo zabito ve městě Brovary, které leží 12 kilometrů na východ od Kyjeva. Oznámili také zabití 50 ruských vojáků. Rusové ztráty ve vlastních řadách i oběti mezi civilisty popírají.

Sestřelené letadlo asi 50 km od Kyjeva.

Prchají a schovávají se Obyvatelé Charkova, ale i metropole Kyjeva a dalších měst se vydali hledat útočiště na západ země. Záběry zpravodajských agentur ukazovaly beznadějně ucpané silnice. Obě města zavedla bezplatný vstup do stanic metra, aby je jejich obyvatelé mohli použít jako bombový kryt.

Ucpané ulice Kyjeva, všichni chtějí na západ.

Ministerstvo: Češi, rychle domů! Ministerstvo zahraničí Čechům v zemi vydalo důrazné doporučení. Kdo se ještě nachází na Ukrajině, měl by ji co nejrychleji opustit. Podle ministra Jana Lipavského bylo ke včerejšku v dobrovolném registračním systému DROZD evidováno asi 150 Čechů, mnozí z nich však v zemi žijí dlouhodobě. Upozornil také, že v místech válečného konfliktu bude mít ministerstvo jen velmi omezené možnosti poskytovat českým občanům na území Ukrajiny pomoc a ochranu. Těm, co v zemi zůstávají, radí dbát maximální opatrnosti, sledovat důvěryhodná média a mít připravený plán evakuace pro případ nouze.



Přečtěte si
tryskomys
25. 2. 2022 • 07:29

Rusům se nedá věřit,staletí nám dávají za pravdu,novodobí agresoři v čele s ,,Hitlerem, Putinem,,

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.