Každý Čech vyhodí ročně 57 kg jídla: To je 17 tisíc korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Každý Čech vyhodí ročně 57 kg jídla: To je 17 tisíc korun!

ilustrační foto
ilustrační foto (Profimedia.cz)

Víte o tom, že třetina všeho vyprodukovaného jídla na této planetě se vyhodí nebo znehodnotí? Plýtvání potravinami je celosvětový problém. Podle vědců z Univerzity Karlovy se to týká i České republiky. Jak na tom tedy jsme?

Podle propočtů jde v České republice o 57,1 kg vyhozených potravin na osobu ročně. „V době letošní očekávané rapidní inflace v oblasti potravin až desetiprocentní, rekordní v tomto miléniu, může být zvláště zajímavé alespoň orientačně odhadnout cenu takto vyhozeného jídla,“ říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Kovanda podle podrobně propracované studie, kterou zveřejnil vědecký časopis Nutrition Journal, porovnal data z USA, které jsou dost podobné našim končinám (vyhodí se tam 59 kg potravin). „Na jejich základě tak jeden Čech vyhodí potraviny za 45,90 Kč za den,“ řekl Lukáš Kovanda. Na osobu je to tedy 16 753 Kč a v přepočtu na čtyřčlennou rodinu 67 tisíc korun za rok!

Jídlo pro 3 miliardy lidí

Vyhozené potraviny by nasytily 3 miliardy lidí. V Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok. Více než polovinu vyhodí domácnosti, 30 procent zmizí při výrobě a zpracování, 12 procent ve stravování a 5 procent vyplýtvají velkoobchody a maloobchody.

Nevíme, že vyhazujeme

Podle serveru zachraňjidlo.cz si plýtvání ani neuvědomujeme. Na základě výzkumu Mendelu (projekt Neplýtvej potravinami) například obyvatel brněnského sídliště vyhodí průměrně 37,4 kg jídla ročně. Samotní obyvatelé přitom dle svého úsudku odhadují jen 12,27 kg.

Kolik bychom mohli ušetřit?

Zřejmě nikdy (nebo alespoň málokomu) se nepovede, abychom nevyhodili vůbec žádné potraviny. Nicméně dle odhadů Sociologického ústavu Akademie věd ČR by typická česká rodina mohla omezením plýtvání ušetřit přibližně 8 tisíc korun za rok.

Vždyť to už prošlo...

Prošvihli jste datum, které je na potravině napsané, a šup s tím do koše? Takhle se prý chová 14 procent Čechů. Jenže pozor! Po skončení doby minimální trvanlivosti je zboží obvykle zcela v pořádku a nemusí se vyhazovat. Je proto lepší ho předem ochutnat a očichat.

Naučte se nakupovat

Za plýtvání potravinami může i špatné nakupování. Zkuste si napsat těchto pár bodů a až teprve potom vyrazit do supermarketu. Ušetříte potraviny i svou peněženku.

■ Podívejte se do ledničky, ať nekupujete, co už v ní máte.

■ Rozmyslete si, co budete jíst, a napište si seznam.

■ Dobrým tipem může být i fotka ledničky, než vyrazíte do obchodu.

■ Není sleva jako sleva. Na co kupovat 1+1 zdarma, když půlku vyhodíte?

■ Lepší je nakupovat častěji a méně než dělat velké nákupy, které pak nezkonzumujete.

■ Nechoďte do obchodu hladoví! Velké oči, skončí to v koši!

 

Přečtěte si
ptacek5
26. 1. 2022 • 11:04

Zajímalo by mě, proč se do toho zahrnují potraviny, které vyhazují restaurace a obchody. Pokud bude taková obrovská nadprodukce všeho, tak se jídlo bude vyhazovat. Všechno je obrovský obchod.

milan59
26. 1. 2022 • 07:48

Jejda jejda,takže i politici VYHAZUJÍ JÍDLO ??!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.