Velký podzimní manuál: Chřipky, virózy a další nemoci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velký podzimní manuál: Chřipky, virózy a další nemoci

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock)

PRAHA – S podzimem začíná v autobusech a tramvajích přibývat kýchajících a posmrkávajících lidí. Ti přitom nemusejí mít nutně covid-19. Po dlouhé pauze způsobené protiepidemickými opatřeními se totiž do hry vracejí ostatní respirační onemocnění. Některá z nich jsou přitom životu nebezpečná. Jak je od sebe rozeznat? A jak s nimi účinně bojovat?

Uplynulý rok, který jsme strávili ve společnosti covidu, budil dojem, že ostatní nemoci vymizely. Jenže to není pravda. „Respirační onemocnění se pouze nevyskytovala v takové míře, a to díky rouškám a protiepidemickým opatřením, kdy se lidé téměř nestýkali,“ říká infektoložka z Fakultní nemocnice Bulovka MUDr. Zuzana Blechová, Ph.D. „Ale tyto choroby nevymizely, jak by se mohlo zdát, letos zase udeří.“

Kupříkladu s takovou chřipkou se u nás každoročně léčí 850 tisíc pacientů a 1500 z nich onemocnění podlehne. „Epidemie chřipky obvykle začíná na konci prosince či začátkem ledna a trvá až do přelomu března a dubna. Předpokládáme, že letos bude její sezona podobná,“ dodává doktorka Blechová. Dalšími »nezvanými návštěvníky « našeho organismu jsou pneumokoky. Nebezpečí těchto infekcí, které jsou vyvolány bakteriemi, spočívá především v tom, že až 10 % dospělých v populaci jsou přenašeči bez zjevných příznaků.

„Ti pak mohou nakazit ohrožené skupiny, jako jsou malé děti a senioři,“ vysvětluje infektoložka. Tyto ohrožené skupiny, k nimž se řadí navíc ještě pacienti s chronickým onemocněním, diabetem, lidé léčící se s nádorovým onemocněním či kuřáci, navíc může nebezpečně skolit i obyčejná viróza. A tak je nejvyšší čas přemýšlet o prevenci i o tom, jak se zachovat, pokud se nám infekci přece jen nepodaří ubránit...

Pneumokokové infekce

Nejohroženější skupinou, u níž mohou pneumokoky způsobit velké obtíže, jsou děti do 2 let a senioři nad 65 let. Riziko závažného průběhu onemocnění je i u kuřáků.

PŘÍZNAKY: Nemoc se obvykle ohlašuje horečkou, dušností, kašlem a bolestí na hrudi. Neobvyklé nejsou ani záněty středního ucha projevující se teplotou, bolestí uší pulzujícího charakteru, pocitem zalehlého ucha, někdy i průjmem či zvracením. INKUBAČNÍ DOBA: 1 až 3 dny
KOMPLIKACE: Pneumokok se může rozšířit do krevního řečiště, kde způsobuje nejen otravu krve a následnou sepsi. Způsobit může také zápal plic a meningitidu.

✱ Zápal plic se projevuje horečkou, vlhkým kašlem, někdy také dušností, sípáním a pískáním při nádechu a výdechu či tlakem na hrudi.
✱ Meningitida nebo také zánět mozkových plen nastupuje vysokou horečkou, přidávají se velmi silné bolesti hlavy, zvracení, nesnášenlivost světla a hluku a typicky také ztuhnutí šíje, kdy pacient není schopen předklonit hlavu. Vyžaduje okamžitou hospitalizaci! Hrozí totiž smrt.

LÉČBA: Antibiotická.
PREVENCE: Kromě obvyklých rad je k dispozici očkování, které je pro osoby nad 65 let věku plně hrazeno ze zdravotního pojištění.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (26. 9. 2021)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.