Maruška (17) se rve s těžkou chorobou: S úsměvem snáší krutý úděl! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Maruška (17) se rve s těžkou chorobou: S úsměvem snáší krutý úděl!

Maruška s maminkou Radkou, která o ni celodenně pečuje již 17 let.
Maruška s maminkou Radkou, která o ni celodenně pečuje již 17 let. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Narodila se o dva měsíce dřív, než měla. Přestože život zahájila v inkubátoru, vypadalo to, že Maruška Békešová (17) z Karviné bude zdravou dívkou. Poté ale přišlo krvácení do mozku. A život dívence ukázal svou odvrácenou tvář. Onemocněla DMO...

„Těhotenství jsem měla krásné. Veškeré testy byly v pořádku. Nic nenasvědčovalo tomu, že by mohlo přijít něco, co ovlivní celý další život naší milované holčičky,“ řekla Aha! maminka Radka (46). Její ratolest poslouchá a... zeširoka se usmívá. Přesto, že porod přišel předčasně, vyvíjela se malá slečna dobře. Do desátého dne, když zjistili lékaři krvácení do mozku, který doživotně poškodilo. A i v té době to vypadalo nadějně. Další dva roky lezla Maruška po zemi, vstávala, chodila...

„Dokonce vyšla sama pomalu čtyři patra, bydlíme až úplně nahoře. Poté najednou přestala chodit, tak nějak celkově upadala. Od deseti let už je ležákem. Naštěstí se nám podařilo zajistit plošinu, která vozí dceru nahoru i dolů,“ uvedla maminka. Maruška nyní hýbe pouze horní částí těla, ručičku používá spíše jenom levou. Přesto bojuje, o vše se zajímá, komunikuje. „Strejdo, dali mi k narozeninám tablet, dívej se se mnou na Karkulku,“ vyzvala redaktora Aha! vymodlená školačka s úsměvem od ucha k uchu. Navzdory těžkému životnímu údělu, který dostala do vínku.

Co to je DMO?

Jde o poruchu pohybového aparátu, jejíž hlavní příčinou je nedostatečné nebo žádné okysličení mozkových buněk, ke kterému dojde v průběhu vývoje hybnosti. Právě mozkové buňky jsou na nedostatek kyslíku nejcitlivější v celém těle.

Potřebují pomoci

Pro zkvalitnění Maruščina nelehkého osudu a pro udržení jejích motorických schopností se snaží rodina dělat maximum. Pořizuje různé pomůcky, jezdí do lázní a na intenzivní rehabilitační pobyty. Bohužel ale tyto pobyty nehradí zdravotní pojišťovny, což stojí nemalé peníze, asi 40 tisíc měsíčně. To není ve finančních možnostech rodiny. Pokud byste chtěli Marušce pomoci, navštivte facebookové stránky s názvem Pro Marušku na rehabilitaci.

Co bude dál?

Maruška je v posledním ročníku základní školy. Příští rok bude maminka řešit, co dál. Kam by mohla dcera chodit na střední školu. Rozhodne se podle jejího zdravotního stavu.

Přečtěte si
-bello-
18. 9. 2021 • 22:11

janandersen
kristepane, nemotek do toho " daňové poplatníky "
Česko je pomalu sociální stát, zkus jít jinam!
Zajímá mě, kolik takových žvanilů do státní kasy na daních dalo! Všude ve světě je léčba taky drahá a mají za tím účelem charity, rvou se tam o klinické studie, aby přežilli a hlavně čekají, čekají až na ně za několik měsíců přijde řada a čekají i na blbou operaci mandlí!Klidně tě nechají pojít, než se rozhoupají !!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.