Kvůli bolestem přerušila studium: Na Lucku přitom sahala smrt | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Kvůli bolestem přerušila studium: Na Lucku přitom sahala smrt

2018: Baťova nemocnice Zlín, kde ležela s revmatoidní artritidou.
2018: Baťova nemocnice Zlín, kde ležela s revmatoidní artritidou. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Lucie Podolová (26) z Holešova na Kroměřížsku si prošla peklem. Sahala po ní smrt, ze zdravotních problémů se ale vykřesala. Díky silné vůli. Nyní pomáhá druhým, aby nepřízeň osudu také zvládli.

V devíti letech u Lucie lékaři přišli na neléčitelnou poruchu imunity, v sedmnácti pak zaútočil silný zánět v těle. Tím však potíže neskončily. „Byly Vánoce 2017, studovala jsem na zlínské univerzitě, když mě postihly obrovské bolesti kloubů. Nemohla jsem ani chodit. Studium jsem musela přerušit a skoro rok trvalo, než přišli na diagnózu – revmatoidní artritida s Feltyho syndromem. Ten způsobuje zvětšení sleziny,“ vzpomněla.

Pomohla dieta

Antirevmatika Lucii nezabrala ani téměř po roce. Byla odkázána na kortikoidy. „Přišla osteopenie, předstadium osteoporózy, a tyto léky jsem musela hned vysadit. Probrečela jsem řadu dní,“ přiznala. Pak si řekla, že takhle to nebude. Zahájila dietu. „První dva měsíce to byla horská dráha. Nevěděla jsem, co jíst mohu, co ne. Postupně jsem vyřazovala potraviny. Mí zloduši byly lepek, laktóza a papriky. Po třech měsících všechny symptomy onemocnění vymizely a už se nevrátily,“ řekla.

Chystá knihu

Po uzdravení našla Lucie nové životní poslání – radit lidem, kteří také trpí autoimunitním onemocněním. „Pomohla jsem už stovkám lidí. Jsem šťastná, že se mi práce daří. Dělám osvětu prostřednictvím přednášek a seminářů. Chystám se napsat knihu,“ popisovala své plány dívka, která se vrátila do školy. „Musím se pochlubit, že jsem dokončila na univerzitě magisterské studium, a s červeným diplomem,“ usmála se Lucie.

Co je autoimunitní onemocnění?

Imunitní systém napadá buňky vlastního těla a ničí klouby, kosti, mozek, srdce a další orgány. Autoimunitními onemocněními, např. celiakií, Crohnovou chorobou, trpí více než milion Čechů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.