Poslanci o důchodech: Přidají tři stovky, nebo 500?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Poslanci o důchodech: Přidají tři stovky, nebo 500?!

Sněmovna bude zítra rozhodovat o navýšení důchodů. Výsledek je už ale známý...
Sněmovna bude zítra rozhodovat o navýšení důchodů. Výsledek je už ale známý... (Foto Aha! – R. Klejch, T. Tran, ara)

Mimořádné navýšení důchodů o 300 korun měsíčně nad zákonnou valorizací budou zítra projednávat poslanci. A už teď je jisté, že senioři mají nášup téměř jistý. Mimořádný bonus navrhla vláda ANO a ČSSD a se svými hlasy pravděpodobně přispěchají i další strany.

Zákonná valorizace navýší od ledna automaticky starobní důchody o 450 korun. A už teď je jasné, že senioři dostanou plošně ještě 300 korun měsíčně navíc. S bonusem pro ně tak menšinové vládě mají pomoci komunisté i SPD. Obě strany ale navrhují přidat ještě větší částku, a to rovnou pětistovku. Návrh ale kvůli rekordním schodkům státnímu rozpočtu vláda nepodporuje. Strážkyně státní kasy Alena Schillerová (56, za ANO) navrhuje pro příští rok hospodaření státu s mínusem 390 miliard. Pokud tedy neprojde zvýšení o 500 korun, tři stovky navíc budou mít důchodci jisté.

Pravice proti

Kabinet premiéra Andreje Babiše (66, ANO) se ale nemůže opřít o hlasy pravicových stran. Podle nich na takové zvyšování stát nemá peníze. „Vláda chce rozhazovat peníze, které bohužel nemáme. Výdaje státu za současné vlády šíleně nabobtnaly a státní rozpočet je mimo ekonomickou realitu,“ řekla Aha! šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (36). Příspěvek 300 korun by totiž měl v příštím roce státní kasu vyjít na 10,6 miliardy. A vhodná doba na zvyšování důchodů není ani podle občanských demokratů.

Chce to reformu

Jednání Sněmovny o důchodech přičítá hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda v zalíbení se voličům před nadcházejícími volbami. „Řešením by měla být systémová změna financování penzí, která by zlepšila vyhlídku udržitelnosti veřejných financí – tedy pořádná důchodová reforma. Nesystémové přihazování nad rámec valorizace postrádá ekonomické opodstatnění a racionalitu,“ napsal Aha! s tím, že příjmy důchodců nebyly na rozdíl od podnikatelů kvůli covidu nijak poníženy. „Naopak se loni koncem roku dočkali takzvaného rouškovného ve výši 5000 korun na hlavu,“ dodal. Pokud zákon zítra projde, bude o něm muset ještě hlasovat Senát.

Co dalšího navrhují

  • Pětistovka navíc za dítě

Poslanci se na poslední chvíli snaží do zákona připojit i několik dalších »pozměňován«. Třeba vicepremiér Jan Hamáček (42, ČSSD) by rád, aby byl k důchodu bonus 500 korun za každé vychované dítě. Svůj návrh obhajuje tím, že by se tak snížila propast mezi důchody mužů a žen. A podobný návrh navrhují také lidovci. Socialisté chtějí také prosadit dřívější odchod do důchodu pro lidi s rizikovým povoláním, jako například pro horníky nebo svářeče. Za každých deset odpracovaných let by se jim tak věk odchodu do penze snížil o jeden rok.

  • Nižší penze pro »rudou šlechtu«

Návrh šéfa lidovců Mariana Jurečky (40) počítá s tím, aby se lidem, kteří pracovali ve vedoucích pozicích pro minulý režim, zkrátily důchody. To by se mělo týkat všech členů komunistických vlád, bývalých poslanců před rokem 1989 členů nebo zaměstnanců ÚV KSČ, tajné policie StB, zpravodajské správy Generálního štábu ČSLA či zpravodajských jednotek Pohraniční stráže. Jurečka se inspiroval na Slovensku, kde podobnou normu přijali v červnu. Návrh ale kritizují silně komunisté a ruku pro něj nechtějí zvednout ani poslanci ANO, ČSSD nebo SPD.

O kolik se zvyšoval průměrný důchod

2014    +45 Kč
2015    +205 Kč
2016    +40 Kč
2017    +475 Kč
2018    +475 Kč
2019    +901 Kč
2020    +900 Kč
2021    +839 Kč

*Zdroj: ČSSZ a ČSÚ

Víte, že...

...průměrný starobní důchod činil v prvním čtvrtletí tohoto roku 15 351 Kč?

Prodloužení otcovské

Kvůli rekonstrukci jednacího sálu Sněmovny se včera na mimořádné schůzi sešli poslanci v náhradních prostorách. Ti tak schválili prodloužení otcovské dovolené z dosavadního týdne na dva týdny a zmírnili také podmínky nároku na ošetřovatelské volno, kdy nárok o něj budou mít i lidé pečující o někoho, kdo v nemocnici stráví alespoň čtyři dny. Novela nyní zamíří do Senátu.

Dětské skupiny zůstanou

Členové dolní komory včera stvrdili i návrh, dle něhož budou dětské skupiny i nadále pro starší děti a nepromění se na jesle s přísnějšími pravidly. Sněmovna tak schválila kompromis, aby skupiny byly financovány i po roce 2022. Původní návrh se totiž nelíbil opozici, který podle ní vedl k likvidaci dětských skupiny, které původně vznikly kvůli nedostatku míst v mateřských školách.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.