Jak lidé pomáhají na jihu Moravy: Dobrovolníci v obřím mraveništi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jak lidé pomáhají na jihu Moravy: Dobrovolníci v obřím mraveništi!

Tornádo na Moravě
Tornádo na Moravě (E15 Michaela Szkanderová)

Týden po úderu tornáda připomínají obce zpustošené tornádem obří mraveniště. Místní, dobrovolníci z celé republiky, hasiči, vojáci a záchranáři nepřetržitě a neúnavně vyklízejí trosky, přenášejí materiál a stavějí už i první nová obydlí.

Lidé dřou bez oddechu, neúnavně a navzdory nikdy nepoznané situaci i koordinovaně. „Jasně, zádrhel se občas vyskytne. Nejsme neomylní. Ale klape to,“ svěřil se Aha! místostarosta Moravské Nové Vsi Igor Antal. „Pojďte, ubytujete se ve stanovém městečku, které pro vás nachystáme,“ vítal partu mladých z Kyjovska. Celkem prý v sobotu pracovalo v každé ze zasažených obcí kolem 500 dobrovolných brigádníků. „Spočítat je není možné,“ říká muž z radnice. Aby se pracanti nezdržovali, oběd jim vydávají rovněž dobrovolnické firmy přímo mezi troskami.

„Zase řízek,“ naoko hubuje mohutný havíř David z Karviné. „Jsou tu úžasní,“ dodává už vážně. Přespává ve vlaku, který na nádraží přistavil expediční sbor Alberta Fikáčka. Učitel Radek s kamarády se zase dokodrcal do Mikulčic z Horňácka. „Ujel nám vlastní hloupostí svozový autobus od kulturáku v Hodoníně. No co, tak jsme šli ty tři kiláky pěšky,“ hlásí. „Bylo by mi blbé nechat tu lidi ve štychu,“ říká a chápe se lopaty.

Na letišti a u kulturáku

Dobrovolníky směřují úřady na břeclavské letiště v Ladné, kde je možno i zaparkovat. Autobusy je pak svážejí na místo pomoci. Druhým hlavním shromaždištěm je Hodonín. Tam však není centrální parkoviště, je tedy nutno zaparkovat v okolí. Od kulturního domu pak lidi vozí kyvadlová doprava na místo určení. Lidé dostávají dobrovolnické pásky a svačinu.

Dobře se vybavit

Brigádníci jsou nasazováni především na práce v okolí obcí. Je tedy potřeba být vybavený, mít rukavice, pevné boty, pytle, lopaty. „Není tam zajištěno stravování. Takže i vodu a jídlo s sebou, prosím,“ upozornil hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). „Také nám velmi pomůže, když dobrovolníci ráno přijedou a večer odjedou. Stanová městečka totiž nemají velkou kapacitu,“ dodal.

Policie: Do vesnic nejezděte

Krizový štáb a starostové nechtějí, aby dobrovolníci najížděli přímo do vesnic. Blokovali by dopravu, silnice je potřeba udržet průjezdné pro místní, záchranáře, těžkou techniku a firemní vozidla navážející materiál či řemeslníky.

Zbytek článku a snímky najdete v Aha! 4.7.2021

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.