Hrdinka Barbora Verbíková (18) z Tvrdonic: POSTAVILA SE TORNÁDU A BOJOVALA O ŽIVOTY! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Hrdinka Barbora Verbíková (18) z Tvrdonic: POSTAVILA SE TORNÁDU A BOJOVALA O ŽIVOTY!

Bára Verbíková se sama vyprostila z autobusu, čímž zachránila nejen svůj život.
Bára Verbíková se sama vyprostila z autobusu, čímž zachránila nejen svůj život. (FOTO ČTK/Michaela Říhová , TV Nova)

Měla otevřenou zlomeninu a zkrvavenou hlavu. I tak ale přivolala pro ostatní zraněné pomoc. Barbora Verbíková (18) jela minulý čtvrtek autobusem domů do Tvrdonic. Ve chvíli, kdy udeřilo tornádo. V nejtěžších minutách se zachovala jako hrdinka.

V autobuse směřujícím z Hodonína do Tvrdonic s ní těsně před zásahem živlů seděla i Silvie Macková (14) a řidič Robert Kos. „Když to autobus sebralo, byl to nepopsatelný pocit. Jsem ráda, že jsme to všichni přežili. Když bylo po všem, ještě jsem mluvila s tou druhou holkou. Podívala se mi do očí a řekla, že potřebuje pomoc. Byla do poloviny těla zaklíněná. Tak jsem jí řekla, že pomoc seženu,“ popsala minuty těsně po nehodě Barbora Verbíková.

Přivolejte záchranku!

O mobil při nehodě přišla, jak se dostala ven z torza autobusu, si už nevzpomene. „Zastavil se o budovu sklepa s přístavbou. I tam byli lidi, tři nebo čtyři, ale byli zranění a telefon neměli. Ukázali mi ale směr k silnici, sama jsem skoro nic neviděla, měla jsem hlavu celou od krve,“ dodala Barbora. S vypětím všech sil se dobelhala k silnici a zastavila projíždějící auto. „Řidiči jsem řekla, že je potřeba záchranka pro několik lidí, že je tam holka ve věku tak do osmnácti let zaklíněná v autobuse a další zranění. Tak zavolal záchranku, naložil mě do kufru od auta a odvezl do hodonínské nemocnice,“ dodala. Bára během záchranné akce uplatnila své zkušenosti z práce ve sboru dobrovolných hasičů v rodných Tvrdonicích.

Zotavuje se doma

Barbora Verbíková se už z nemocnice vrátila domů do Tvrdonic, kde se v současnosti zotavuje z následků nehody. „Mám sešitou ruku, hlavu, obě nohy pohmožděné a tu pravou ještě rozseknutou. Budu mít nařízené rehabilitace, momentálně jsem ráda, že se postavím, a zkouším trochu chodit,“ řekla studentka Integrované střední školy Hodonín.

Tvrdonice cítí hrdost

Hrdinský kousek spočívající v okamžitém přivolání pomoci nezůstal bez povšimnutí ani v samotné obci, odkud Verbíková pochází. „Báře rozhodně pomohly zkušenosti, které nasbírala za roky výcviku u hasičů. Jsme hrdí na statečnou dívku a přejeme jí brzké uzdravení,“ stojí v poděkování zástupců obce Tvrdonice na Facebooku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.