Vír na jižní Moravě byl druhé nejsilnější kategorie F4: Nejsilnější tornádo v historii! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vír na jižní Moravě byl druhé nejsilnější kategorie F4: Nejsilnější tornádo v historii!

Tornádo na Moravě
Tornádo na Moravě (E15 Michaela Szkanderová)

Tornádo z minulého týdne přepsalo tabulky rekordů. Meteorologové spočítali, že šlo o nejsilnější vzdušný vír v novodobé české historii. Vítr se hnal rychlostí až 322 km/h.

Rychlost tornáda nelze přesně změřit, jeho síla se proto počítá podle škod, které způsobí. Podle původních předpokladů mělo jít o kategorii F3, tedy vír o maximální rychlosti 266 km/h. Po podrobném zkoumání zkázy, kterou způsobil, je už ale jasné, že byl silnější. „Na základě leteckého i pozemního průzkumu a následné konzultace mezi odborníky byla tornádu přiřazena kategorie F4,“ konstatovali včera meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu.

Tornádo se z tzv. supercelární neboli rotující bouře spustilo 24. června za Břeclaví asi v 19:10. Přešlo přes obce Lužice, Mikulčice, Moravskou Novou Ves, Hrušky a Hodonín, především pak jeho odloučenou část Pánov. Zaniklo v lese asi v 19.45. Za tu dobu dokázalo vzít šest životů, zranit na 200 lidí a napáchat škody za nejméně 15 miliard korun, poškodilo na 1200 domů. Pás zkázy má na délku 26 kilometrů a v nejširších místech 700 metrů!

Jak se měří?

Síla tornáda se určuje pomocí Fujitovy stupnice, od nejslabšího F0 až po nejsilnější F5, které se vyskytuje pouze ve dvou procentech případů. Tornádo označované F4 dokáže zbořit i kvalitně postavené domy a ty se slabšími základy odfouknout pryč, stejně jako automobily.

Hasiči poslali k zemi zdravotní středisko!

Po majitelích, kteří už své domy strhávají svépomocí, zahájili včera demolice poničených budov v obcích na jihu Moravy i hasiči. První na řadu šlo zdravotní středisko v Lužicích.

Když se drapák zakousl do poničeného domu, stála u něj i Marta Podrazilová, zdravotní sestra zubaře Karla Váji (77). „Společně jsme to tu zakládali, pracovala jsem tu 29 let. Už chápu, jak je lidem, kteří přišli o domy,“ povídala a rozplakala se. Do střediska, kde fungovaly ještě další tři ordinace, chodila většina lidí z třítisícové obce. „Pan doktor je už v důchodovém věku. Letos mu kvůli koronaviru zemřela manželka a on chce stále pokračovat. Je to náplň jeho života,“ vyprávěla paní Marta. Likvidace zdravotního střediska, jedné ze 170 budov určených k demolici, se dotkne celých Lužic. V plánu je stavba nového, což bude ale trvat minimálně rok a půl.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.