Pás zkázy po tornádu: O DESTRUKCI ROZHODOVALY METRY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Pás zkázy po tornádu: O DESTRUKCI ROZHODOVALY METRY

Vzdušný vír se stadionu dotkl jen hranou.
Vzdušný vír se stadionu dotkl jen hranou. (Foto ČTK/M. Říhová, reprofoto ČHMÚ)

Přišli o všechno, a soused neztratil ani tašku ze střechy. Meteorologové zdokumentovali pás zkázy, který za sebou tornádo zanechalo. Při pohledu z výšky je jasně vidět, že často záleželo na pouhých metrech.

Tornádo se spustilo z supercelární, tedy rotující, bouře za Břeclaví. V okamžiku, kdy se dotklo země, bralo vše, co mu stálo v cestě. Postupně prošlo přes sedm obcí a zaniklo v lese za hodonínskou částí Pánov. Ještě předtím ale do porostu vyrylo několik stovek metrů široký pruh, v němž nezůstal stát ani jediný strom. Pás se rozšiřuje v místech, kde ničivou sílu tornáda podpořily tzv. savé víry. „Les je tak posekaný, že jsem to nikdy neviděl,“ komentoval situaci mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Na stadionu v Hodoníně je patrné, že se ho dotkl kraj vzdušného víru. Část střechy zmizela, zbytek je zcela netknutý.

Důrazné varování meteorologů: Pozor! Blíží se další bouře!

Tropické teploty okolo 34 stupňů znovu ukončí silné bouřky. Ty aktuálně řádí v západní Evropě, v Belgii v nich zaznamenali tornádo o síle F1 (druhé nejslabší), a k nám dorazí dnes večer. Doprovázet je mohou přívalové lijáky. Podle meteorologů Českého hydrometeorologického ústavu hrozí, že se rozvodní některé z řek hlavně v západních Čechách. Navíc musíme na celém území Čech opět počítat s rizikem silného krupobití a větrem až o rychlosti až 90 km/h. Na těžce zkoušenou Moravu dorazí bouřky pravděpodobně až během zítřka.

Lidé vybrali 700 milionů!

Neuvěřitelných 700 milionů korun za pouhé čtyři dny mezi sebou vybrali lidé z Česka ve prospěch tornádem poničeného Slovácka! Dárců jsou stovky tisíc, peníze na dobročinných účtech přibývají každou minutu. Brněnská Diecézní charita například nastřádala přes 189 milionů, Nadace Via vybrala od 135 tisíc lidí 167 milionů. Portál Donia v 76 sbírkách pro konkrétní lidi nashromáždil zatím více než 22 milionů korun. Ve prospěch rodiny Mackových, jejichž dcery bojují o život, poslali lidé 5,7 milionu. „Peníze půjdou na léčbu obou dcer, opravy domu a k potřebným sousedům,“ řekla Petra Čukanová, která za sbírkou stojí. O dalším přesném rozdělení jednaly nadace včera večer. A ujišťují, že vše proběhne bez úřadování a kvapem.

Pět pravidel, jak pomáhat

Pět pravidel, jak pomoci lidem, jejichž životy převrátila naruby živelní katastrofa, ale přitom se nemotat do práce profesionálům, zveřejnil Jihomoravský kraj. Dobrovolníci se mají:

  • Spojit se s místními a ohlásit v infocentru.
  • Parkovat mimo obec a na konkrétní místo dojít po svých.
  • Vyjma nářadí nevozit materiální pomoc jako jídlo a oblečení.
  • Vybavit se vhodnou obuví, oblečením a rukavicemi, dbát na bezpečnost.
  • Nevolat starostům zaměstnaným odstraňováním následků.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (29. 6. 2021)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.