Smrtící tornádo v Česku: Vesnice na Břeclavsku a Hodonínsku srovnány se zemí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Smrtící tornádo v Česku: Vesnice na Břeclavsku a Hodonínsku srovnány se zemí

Tornádem poničená obec Hrušky v pátek 25. června 2021. Lidé s hrůzou sledují, co přírodní živel napáchal. Začínají odklízet trosky a počítat škody.
Tornádem poničená obec Hrušky v pátek 25. června 2021. Lidé s hrůzou sledují, co přírodní živel napáchal. Začínají odklízet trosky a počítat škody. (Foto Blesk - Jiří Nováček)

„Bylo to nejhorších 20 minut méno života.“ Tak vypráví o ničivém tornádu, které vmžiku odneslo střechu jejího domku – Eva Broučková (75) z Hrušek na Břeclavsku.

„Dívali jsme se ve čtvrt na osm večer na televizi. Najednou se setmělo a začalo pršet. K tomu se zvedl strašný vítr. Na zem padaly kroupy větší než tenisový míček,“ popsala začátek apokalypsy důchodkyně. Škody jsou hrozivé. „Máme střechu pryč, rozbitá okna, dvůr zničený. A ještě nám do toho v noci napršelo. Máme rozmáčené stropy. Všude, v obýváku, v ložnici,“ popsala paní Broučková, která v milovaném domě bydlí 55 let. „Snad půjde opravit,“ přeje si. Příští dny prožije u dcery. „Nabídla se, tak čekám, až si pro mne přijede. Domů se vrátit nemůžu,“ lituje žena. „Sousedé jsou na tom ale ještě hůř,“ mávne rukou.

Eva Broučková (75) ze zničených Hrušek. Tornádo sebralo jejímu domu střechu.

Video se připravuje ...

Pan Číž z Hrušek: Dům strhnu a postavím znovu

Pavlu Čížovi (53) tornádo zcela zničilo rodný dům, který si s rodinou před dvěma lety pracně opravil. Zkáza je taková, že stavbu nemá smysl opravovat. Pavel Číž žije v ulici na horním konci Hrušek, který chytil náraz tornáda naplno. Větrný vír přišel od Lanžhota a ve vsi se několikrát vytočil. Bral vše. Oholil na kmeny místní lesík, auta zvedl do výše a nabodl je na pahýly stromů. Ulice prakticky přestala existovat. Trosky domů připomínají reálné scenerie z války. „Pravděpodobně všechno strhnu, až po věnec. Vnitřky vyklidím. A pustím se znovu do stavby,“ říká odhodlaně muž, který má svůj dům naštěstí pojištěný. „Sousedovi odnaproti to zničilo dům ještě víc než nám. Zranila se u toho jejich malá dcerka, pořezalo ji sklo z rozbitého okna. Snad bude v pořádku,“ povzdechl si.

Pavlu Čížovi (53) z Hrušek tornádo zničilo dům. Chce ho postavit znova.

Video se připravuje ...

Tornádo pustošilo i hřbitovy! 

Obyvatele vesnic na Břeclavsku a Hodonínsku čeká ještě další těžký úkol. Musí vrátit ztracenou důstojnost místům posledního odpočinku svých blízkých. Ničivou sílu ze řetězu utrženého živlu, který ve svém řádění nešetřil ani nebožtíky, ukazují snímky zpustošených hřbitovů obcí Moravská Nová Ves a Hrušky na Břeclavsku. Větrná spoušť tam kácela a vyvracela náhrobky a lámala kříže. Místa posledního odpočinku zesnulých zaneřádily i utržené větve a harampádí. V běsnícím vzdušném víru poletovaly jako nebezpečné projektily.

ČESKO MASIVNĚ POMÁHÁ! Úlevy na daních, peníze na ruku i materiál na obnovu... 

Vlna solidarity se zvedla ze všech stran! Lidé obyvatelům postižených obcí nabízejí peníze i vlastní ruce, pozadu nezůstávají ani charitativní organizace a stát. V tuto chvíli záchranné složky všechny dobrovolníky žádají, aby do postižených oblastí nejezdili. O konkrétní formě pomoci a nasazení se totiž musí napřed rozhodnout. Proto je lepší pomoci peněžně přes některou z vypsaných sbírek na poničené obce. Rychlou pomoc organizuje také stát. „V obcích postižených tornádem zajišťujeme mobilní týmy úřadů práce, které budou občanům vyplácet okamžitou pomoc až 58 000 Kč,“ oznámila na Twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (40, ČSSD). Ta stejně jako její kolegyně Alena Schillerová (57, ANO) zamířila hned včera ráno do zasažených obcí. „Připravujeme pokyn pro finanční správu, aby poškozeným podnikatelům ze zasažených území poskytla maximální úlevy. To znamená odklad pro podání a splatnost daně z příjmů z 1. 7. do 31. 8. a odpuštění záloh na silniční daň,“ uvedla ministryně financí. Fyzické osoby a firmy, které mají na zasaženém území majetek, si pak budou moci odečíst od daně výši škody.

JAK MŮŽETE POMOCI?

Peníze

  • Diakonie Českobratrské církve evangelické Dárcovskou SMS ve výši 30 až 90 korun můžete posílat na číslo 87 777 ve formátu: DMS DIAKONIEPOMOC 30, DMS DIAKONIEPOMOC 60, nebo DMS DIAKONIEPOMOC 90 Peníze můžete poukázat i na účet 2100691426/2010
  • Diecézní charita BRNO Dárcovskou SMS lze posílat na číslo 87 777 ve formátu DMS DCHB 30; DMS DCHB 60, nebo DMS DCHB 90
  • Český červený kříž Peníze můžete poukázat na účet 333999/2700, jako variabilní symbol uveďte 2101
  • Adra Peníze můžete posílat na účet 66888866/0300, variabilní symbol je 390
  • Nadace Via Přes web Darujme.cz lze na postižené obce přispět. Ke včerejší půl třetí odpoledne už se sešlo přes 57 milionů.

Všechny články k tomuto tématu naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (26. 6. 2021)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.