Zdravotní sestra věděla, že jí tornádo vzalo dům. DÁL OŠETŘOVALA ZRANĚNÉ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Zdravotní sestra věděla, že jí tornádo vzalo dům. DÁL OŠETŘOVALA ZRANĚNÉ!

V tomto špitále zdravotníci včera v noci zažili těžké chvíle.
V tomto špitále zdravotníci včera v noci zažili těžké chvíle. (Foto Aha! Martin Pekárek, Nemocnice TMG Hodonín)

Vrchní sestra hodonínské nemocnice se během služby dozvěděla, že kvůli tornádu přišla o dům. Na zhroucení ale nebyl čas... Sanitky právě přivážely desítky lidí, zraněných při řádění děsivého živlu. A sestra je místo řešení vlastních problémů obětavě ošetřovala.

„V průběhu zásahu podle traumaplánu dostala informaci o zničení svého rekonstruovaného domu. Tornádo jí zdevastovalo střechu, okna, dveře. Sice byla zaskočená, ale našla vůli a obětavě pokračovala s poskytováním pomoci a plněním poslání, které měla,“ popsal Aha! ředitel nemocnice Antonín Tesařík. Sestřička, která tam pracuje desítky let, se domů dostala až včera ráno. V nemocnici sloužili ale i tací, kteří vůbec netušili, jestli se tornádo dostalo také k jejich domovům. „Nevěděli, kde mají své blízké. Vznikla proto krizová linka,“ řekl Tesařík, který zkázu přirovnal k válečnému bojišti. „Tato noc mi zůstane hluboce vrytá v paměti. Člověk slyšel naříkaní, všude byla krev. Bylo to obrovské drama lidských příběhů,“ vylíčil.

Jednoho nezachránili

Celkem v hodonínské nemocnici ošetřili 83 osob. Šest mělo těžké zranění. Jednalo se o zranění doslova od hlavy až k patě. Fraktury lebky, poranění hrudníku, otevřené i zavřené zlomeniny a pohmožděniny,“ vyjmenoval Tesařík s tím, že nejtragičtější a nejsmutnější událost přišla, když se jim jednoho pacienta nepodařilo zachránit.

Epicentrum - Antonín Tesařík a Dagmar Honsová

Video se připravuje ...

Vypadla jim elektřina

Vůbec nejdramatičtějším momentem byl v nemocnici výpadek elektřiny. „Máme záložní zdroj, který naběhl. Nepodařilo se však zajistit výpadek osvětlení v prostoru, kde byli zranění. Jedna stavební firma nám nabídla benzinový agregát. Pak se vše dalo naštěstí do pořádku,“ popsal ředitel nemocnice.

Desítky seniorů z Hodonína přišly o svůj domov: Zranily je střepy a létající nábytek!

Něco takového asi nikdy nezažili! Strach a pocit beznaděje sevřel obyvatele hodonínského Domova pro seniory S-centrum. Z toho se během okamžiku stala ruina, je zcela zdemolovaný, škody se odhadují v desítkách milionů korun. Bylo to jako apokalypsa! Více než 140 seniorů z hodonínského S-centra připravilo tornádo o vše včetně střechy nad hlavou. „Kromě obvodového zdiva a konstrukce nezůstalo nic,“ potvrdil Aha! ředitel zařízení Václav Polách, který škodu odhadl na zhruba 60 milionů korun.

Eva Broučková (75) ze zničených Hrušek. Tornádo sebralo jejímu domu střechu.

Video se připravuje ...

Žádný z obyvatel naštěstí v důsledku katastrofy nezemřel, asi 40 jich však muselo být ošetřeno v nemocnici. „Zranily je převážně střepy z oken nebo kusy létajícího nábytku,“ uvedl Polách. Většina z nich byla z nemocniční péče propuštěna. Celý domov se v jednu chvíli ponořil do tmy, když přestala fungovat elektřina. Vyděšené obyvatele bylo třeba snášet po schodech. Pak zamířili k evakuačním vozům záchranářů i policistů. Odvezly je do hotelu Krystal, kde je nyní ubytováno 112 lidí z domova.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.