Mirek Jandora z Mikulčic: Po tornádu mu zmizela střecha a dva psi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Mirek Jandora z Mikulčic: Po tornádu mu zmizela střecha a dva psi!

Domek po průchodu tornáda, odnesla to střecha i okna...
Domek po průchodu tornáda, odnesla to střecha i okna... ( Foto Aha – Zdeněk Matyáš, archiv Miroslava Jandory, ara)

V nouzi poznáš přítele! Přesně tyto pocity nyní prožívají Miroslav Jandora (68) s partnerkou Janou (40). Také jejich rodinný domek na kraji Mikulčic poškodilo před týdnem ničivé tornádo.

Střecha během pár desítek vteřin vzala zasvé, obří vír vytloukl okna. Dva jejich bíglové, Poly a Vendík, utekli. Mirek je organizátor vzpomínkových napoleonských akcí včetně rekonstrukce bitvy u Slavkova. Už pár hodin po katastrofě se mu ozval kamarád a představitel Napoleona Američan Mark Schneider (53). „Napsal, že nám drží palce a poslal i finanční příspěvek. Je to kamarád, který si jižní Moravu oblíbil,“ řekl Jandora.

Vlna solidarity

Nejvíc ale Janu a Mirka šokovala vlna bezprostřední pomoci. Třeba v osobě Markuse z Německa. „Když slyšel, co se stalo, domluvil se v práci, půjčil dodávku a jel 600 kilometrů pomoci. Neuvěřitelné,“ řekl Mirek. Další lidé si obhlíželi jeho stavení. „Bylo mi to trochu podezřelé, šel jsem se zeptat, co chtějí. Vylezlo z nich, že jsou klempíři od Semil. Slovo dalo slovo a pustili se do opravy střechy,“ popisuje další příklad lidské pomoci v těžce zkoušené vesnici. Celkem se u Jandorů vystřídalo neuvěřitelných čtyřicet pomocníků. „Syn Adam dokonce přivedl partu kolegů, leteckých dispečerů z věže brněnského letiště,“ usmívá se týden po šokujícím zážitku pan Mirek.

Pohádkový příspěvek

V těžce postižených Mikulčicích pomáhá i herečka Andrea Černá, známá z pohádky Princezna ze mlejna. Ta do Mikulčic jezdí od roku 2007, v obci má sklípek. Půvabná filmová Eliška se účastnila i sbírky, jejíž výtěžek dostala obec.

Poly už je doma

Jeden z bíglů, které vystrašil řádící živel, Poly, už je doma. Po Vendíkovi se stále pátrá. „Mám informaci, že ho někde viděli pobíhat,“ řekl Miroslav Jandora. O psí tuláky se stará v epicentru tornáda spolek Dočasky.cz. Nejvíc jich zaopatřili z Hrušek, dva z Mikulčic a Lužic.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.