Obce a firmy z Lipenska poslaly dřevo postiženým tornádem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Obce a firmy z Lipenska poslaly dřevo postiženým tornádem

Z pily v Černé v Pošumaví putovaly do jihomoravských obcí Hrušky a Moravská Nová Ves střešní latě a prkna.
Z pily v Černé v Pošumaví putovaly do jihomoravských obcí Hrušky a Moravská Nová Ves střešní latě a prkna. (Foto ČTK/Václav Pancer)

Tři kamiony střešních latí a prken věnovaly obce a firmy z okolí lipenské přehrady a Šumavy oblastem na jihu Moravy postiženým tornádem.

Náklad vyrazil z Černé v Pošumaví na Českokrumlovsku. „Jde o dar v hodnotě přibližně 750 tisíc,“ řekl Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který pomáhal akci koordinovat. „Místostarosta Vyššího Brodu Jan Straka komunikoval s místostarostou Břeclavi, což je obec s rozšířenou působností pro tornádem postižené obce. Dozvěděl se, že to, co by se jim opravdu hodilo, aby pomoc byla účelná, tak to jsou střešní latě. Střecha nad hlavou je nyní pro mnohé to nejdůležitější. Chtěli jsme pomoc pokud možno konkrétní a adresnou,“ uvedl Mánek. Dodal, že kamiony zboží přepraví do obcí Hrušky a Moravské Nové Vsi. Nejvíce dřeva dodala firma Jihozápadní dřevařská ze Sušice, která zaměstnává asi 130 lidí a působí také na Lipensku.

Postavili se čelem

Dřevo dále poskytly Vojenské lesy, společnost Agrowald z Přířezu u Rožmberka nad Vltavou a obce Černá v Pošumaví a Horní Planá. Pila v Černé v Pošumaví pak materiál zpracovala. „Jsem moc rád, že se všichni na Lipensku postavili k pomoci čelem, že jsme bleskově dokázali zorganizovat tolik potřebnou pomoc,“ uvedl starosta Horní Plané Jiří Hůlka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.