Měsíc od úderu tornáda: Mazlíčci dál postrádají páníčky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Měsíc od úderu tornáda: Mazlíčci dál postrádají páníčky

Předsedkyně spolku Dočasky.cz Andrea Černá s Arankou, kterou při útěku před tornádem srazilo auto.
Předsedkyně spolku Dočasky.cz Andrea Černá s Arankou, kterou při útěku před tornádem srazilo auto. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, Dočasky.cz)

Od ničivého úderu tornáda na jižní Moravě uplyne měsíc. Větrný živel 24. června nezasáhl jen lidi, z domovů vyhnal i desítky vyděšených psů a koček. A byť se někteří mazlíčci už opět vyhřívají v pelíšcích svých páníčků, desítky je dál marně vyhlížejí v útulcích. Nemluvě o těch, kteří se ztratili…

Jezevčici Aranku z Mikulčic na útěku před větrnou smrští srazilo auto. U veterináře jí zlomenou levou zadní nohu sešroubovali a momentálně rehabilituje v lanžhotském útulku spolku Dočasky.cz. „Domů zatím nemůže. Její majitelka řeší své problémy, logicky spojené s bydlením,“ přiblížila vedoucí spolku Andrea Černá. Dočasky se po běsnění živlu postaraly o 70 čtyřnohých uprchlíků. „Polovina se už vrátila domů, zbytek je buď u nás, nebo si je rozebrali naši pomocníci. Zatím jim suplujeme domov,“ prozradila Andrea. Část psích bezdomovců přijali spřátelené útulky ve slovenských Kopčanech či Marefách. „Pro většinu pejsků to byla strašná psychická rána. Ztratili bezpečí a zázemí. Poznamenal je i hluk, který doprovází obnovu zasažených vesnic,“ upozornila Černá.

Hledá se Vendík

Jedním z těch, kteří dál pátrají po svém mazlíčkovi, je podnikatel Miroslav Jandora (68) z Mikulčic. Dvojici bíglů Polyho a Vendíka vyhnal z domu živel. Poly se vrátil, jeho starší kumpán nikoliv. „Víme, že ho lidé viděli pobíhat po okolí, mimo jiné u rybníka. Za každou zprávu budeme vděční. Schází nám,“ svěřil Aha! majitel psa.

Pomáhající hasiči odjeli a hejtman Grolich: 
Díky, ale už vás tady nechci vidět!

Hasiči z různých koutů po měsíci ukončili pomoc v postižených obcích a rozjeli se domů. Poděkoval jim, byť poněkud svérázně a s notnou dávkou nadsázky, i jihomoravský hejtman Jan Grolich (37, KDU-ČSL). „Děkujeme, ale už vás tady nechci vidět,“ řekl v narážce na skutečnost, že podobnou přírodní katastrofu už na jižní Moravě nikdo zažít nechce.

Nezapomeneme!

Už vážnějším tónem dodal: „Hasiči přijeli, když jsme to potřebovali nejvíc. Pomáhali s odklízením, bouráním a logistikou. Díky za všechno a velký respekt! Jižní Morava vám to nezapomene.“ Konvoj těžké techniky vyrazil už ve středu odpoledne, několik desítek zbylých hasičů z Hodonínska a Břeclavska postupně odjíždělo během včerejška. Na místě ještě zůstanou vojáci a policisté. Tornádo poničilo v zasažených obcích asi 1200 domů, bezmála 200 bylo určeno k demolici. Z nich osm desítek řídili přímo hasiči, zbytek lidé zvládli svépomocí. Tento týden hasičům zbývalo zbourat ještě několik objektů v Hodoníně.

Zlata Maděřičová z poničeného domu dál čeká na slíbenou vládní pomoc:
Politické slibotechny!

Lidé v zasažených obcích i měsíc po tornádu dál čekají na finanční pomoc, kterou slíbili poskytnout vládní ministři a jejich úřady. „Až na pár výjimek si k nám přijeli akorát nahnat politické body a vyfotit si selfíčka,“ svěřila se Aha! Zlata Maděřičová (60) z Moravské Nové Vsi.

Maděřičovým sebralo tornádo střechu nad hlavou. Rodina buduje stavení znovu, žije přitom provizorně ve sklepě – dům se naštěstí nemusí bourat. Škody na něm vyčíslili statici nejméně na dva miliony korun. Když si paní Zlata vzpomene na politiky, kteří podle ní před kamerami naslibovali hory doly, vaří se v ní krev. „Kde jsou všichni ti kandidáti do parlamentu, kteří se za Břeclavsko ucházejí o naše hlasy? Lopat a krumpáčů máme dost. V září, až budeme mít nejhorší za sebou, ať ty slibotechny ani nenapadne přijet k nám a rozbalit si stánek s propiskami a letáky,“ vzkázala rázně.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.