Dětská sestra Hana Lorencová (60): Pečovala o 40 tisíc novorozenců | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dětská sestra Hana Lorencová (60): Pečovala o 40 tisíc novorozenců

Na novorozeneckém oddělení intenzivní péče znojemské nemocnice působí už 41 let.
Na novorozeneckém oddělení intenzivní péče znojemské nemocnice působí už 41 let. (Foto Nemocnice Znojmo)

Je dětskou sestrou úctyhodných 41 let, její specializací je intenzivní péče o novorozence. Hana Lorencová (60) se ale poklonám, že je ve znojemské nemocnici živoucí legendou, usilovně brání.

Začínala v kojeneckém ústavu. Narodili se jí syn a dcera, po mateřské zamířila v roce 1988 na nově otevřené novorozenecké oddělení místní nemocnice. Pro Hanu jde o srdeční záležitost. „Mám ráda, když se něco děje, když člověk vidí pokroky a jak miminko prospívá, přibírá na váze, reaguje na dotek,“ svěřila se. Rukama jí do současnosti prošlo stěží uvěřitelných 40 tisíc dětí.

Vracejí se

Nejkrásnější odměnou pro zdravotníka, který se věnuje čerstvě narozeným drobečkům, je prý zpětná vazba od maminek. S některými se dokonce pravidelně scházela. „Byly to maminky, které byly na tomto oddělení coby novorozenci. A po letech přišly znovu, aby tady porodily své potomky. A já s kolegy o ně znovu pečovala,“ usmívá se Hana Lorencová.

Neměnila by

Potěší také, když matky přijdou osobně s ratolestmi, aby se pochlubily, jaké udělala dítka pokroky. Nebo pošlou fotografie s poděkováním. „Nikdy bych neměnila. A kdybych se znovu narodila, chtěla bych se zase starat o novorozence,“ tvrdí zasloužilá zdravotní sestřička.

Informace z internetu

Moderní doba se podle Hany Lorencová podepsala na větší informovanosti rodičů. „Ne vždy maminky docení naši péči. Mají jiný názor, mají spoustu informací ze sociálních sítí a internetu a nechtějí slyšet nic jiného, což mne mrzí, ale respektuji to. Nevzpomínám si na žádný svůj osobní konflikt s rodiči. Většina maminek si však nechá poradit nebo se nějak domluvíme, snažíme se vzájemně respektovat.“

Zavinovačky pro miminka

Hana stála i za iniciativou, která každý rok přinese novorozeneckému oddělení nemocnice příspěvky od dárců. Nejčastěji jde o ručně šité věci, mezi kterými převažují zavinovačky na zip, které nahrazují klasické bílé šněrovací. Nechybí také přikrývky, prostěradla a podložky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.