Ničivé tornádo v Česku: TAK VYPADÁ APOKALYPSA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ničivé tornádo v Česku: TAK VYPADÁ APOKALYPSA!

Hodonínsko zasáhlo tornádo.
Hodonínsko zasáhlo tornádo. (JSDH Hodonín)

Tornádo u nás? Ojedinělý jev. Jenže... „S extrémy je potřeba počítat, protože na jejich růst do budoucna upozorňují všechny scénáře vývoje klimatu,“ říká bioklimatolog z Mendelovy univerzity v Brně Zdeněk Žalud.

Podle něj je tornádo stejně jako současná vlna veder i sucho a povodně v minulých letech ojedinělým meteorologickým jevem. „Jen velmi těžko bychom mohli u těchto konkrétních událostí říci, že se jedná o přímý dopad změny klimatu. Co však můžeme tvrdit jednoznačně, je, že právě rostoucí počet meteorologických extrémů a jejich zvyšující se intenzita jsou základním atributem měnícího se klimatu. Jednoduše, v atmosféře akumulovaná energie se společně s vyšším obsahem vodní páry bude zákonitě více projevovat. Na tento fakt upozorňují vědci již mnoho let,“ řekl Žalud.

Zkáza obce Hrušky z dronu: Takhle tornádo zničilo obec na Břeclavsku

Video se připravuje ...

Předpovědět tento vír? V Česku nemožné

Proč nás někdo nevaroval? Možná to si říká mnoho lidí v poničených oblastech. Podle odborníků je předpovědět tornádo velmi složité. V podmínkách České republiky dokonce nemožné. „Důvodem je nízká frekvence těchto extrémních meteorologických jevů,“ říká Petr Zacharov z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR.

»Účet« tornáda v Luhačovicích: Zničeny škola, sokolovna, internát!

V jindy v klidných lázeňských Luhačovicích na Zlínsku byl včera slyšet řev pil, motorů traktorů, aut, ťukání kladiv. Také tam totiž noční bouře poničila střechy a stromy. Desítky bytových i rodinných domů mají poškozené střechy. Přišlo o ně i několik paneláků. „Plechy létaly vzduchem a mnohé leží tam, kde by je nikdo nečekal,“ řekl pan Antonín (66). „Máme hlavně materiální škody. Ta největší je na domově mládeže středního odborného učiliště. Střecha byla stržena, poškodila sokolovnu a protější dům,“ sdělil starosta Marian Ležák.

Bouře na Hodonínsku vyvracela stromy a ničila domy

Video se připravuje ...

Svět vyjadřuje soucit a nabízí podporu

Vyjádření soucitu i nabídka pomoci. Takové nejčastěji přicházejí reakce ze zahraničí poté, co svět obletěly šokující obrazy zkázy z jižní Moravy. Zprávy o apokalypse se během včerejška rychle šířily napříč světovými deníky. Zde je jen malá ukázka...

Bild, Německo
Mrtví a zranění po tornádu v Česku: Půlku obce srovnalo se zemí.

The Guardian, Británie
Peklo na Zemi: Tornádo v České republice devastovalo vesnice, jsou hlášeni mrtví.

Ekstra Bladet, Dánsko
Tornádo pustoší Českou republiku: Nejméně 3 mrtví a 100 zraněných.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.