SMRTÍCÍ TORNÁDO V ČESKU: 3 minuty pekla a... TOTÁLNÍ ZKÁZA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

SMRTÍCÍ TORNÁDO V ČESKU: 3 minuty pekla a... TOTÁLNÍ ZKÁZA!

Přes Hodonísko se přehnalo tornádo, v oblasti řádila i bouře doprovázená krupobitím, (24.06.2021).
Přes Hodonísko se přehnalo tornádo, v oblasti řádila i bouře doprovázená krupobitím, (24.06.2021). (Foto Michal Hluchý)

Tohle lidé z Česka, ale ani z Československa nezažili! Jižní Moravu zasáhlo včera vpodvečer ničivé tornádo. Mohutný vír totálně zničil stovky domů, rozházel auta, polámal stromy a usmrtil pět lidí! K tomu je přes sto zraněných. Škody jdou do stovek milionů. Šílená apokalypsa!

„Jen v naší nemocnici jsme ošetřili téměř sto lidí,“ řekl ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík. Pět obětí pak potvrdila policie. Nejvíce jsou postižené obce Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky, ale také Hodonín. Ničivý živel postupoval od Břeclavi, utišil se u Hodonína. Přinesl strach a obrovské škody. Na majetku, a hlavně na duších a životech obyvatel obcí, které mu stály v cestě. Velmi smutný pohled je na obec Hrušky. Ta dopadla asi nejhůře. Žije zde 1600 lidí a stojí tu 674 domů. „Bez přehánění je zde poničeno přes polovinu obce,“ ulevil si místostarosta Marek Babisz. V Lužicích tornádo zničilo 120 domů, z nichž 20 je odsouzeno ke zbourání. Zničen je i technologický park, kde jde škoda do stamilionů.

V Mikulčicích je poškozená třetina budov, mimo jiné i nové denní centrum a škola. Bez energie bude obec podle starostky nejpíš několik týdnů týdnů. Pomáhá, kdo může, zvedla se velká vlna solidarity, Jako během ničivých povodní před několika lety. Jižní Morava se bude vzpamatovávat dlouho, ale podle místních to půjde. I když těžce a pomalu. Ale život tam nekončí, místní jsou rozhodnuti s nepřízní osudu bojovat jako lvi.

Tornádo v Lužicích na Hodonínsku

Video se připravuje ...

Pomáhá 550 hasičů, armáda i psychologové

Na místech zničených tornádem bylo včera přes 1200 hasičů, 56 lidí záchranného útvaru a 250 policistů, kterých bylo původně v terénu na šest stovek. V terénu pomáhají také dva týmy USAR, které se specializují na vyhledávání a záchranu osob ze sutin, ale i 300 vojáků. Na místo zamířila i šedesátka odborníků na psychologickou pomoc.

Meteoroložka popsala: Přicházejí bez předpovědi

Tornáda, zejména katastrofická, nejsou u nás častým jevem. Přesto s nimi musíme i do budoucna počítat. Ne každé ale musí mít tragické následky. U nás se podle meteoroložky Dagmar Honsové vyskytují v jednotkách za rok. Problém je, že se na jeho příchod nelze spolehlivě připravit. „Můžeme jen předpovědět silné bouřky. Bouřková oblačnost je pak jednou z podmínek vzniku tornád,“ vysvětluje Honsová. Na rozdíl od tornád v USA, která trvají desítky minut, na našem území je to od pár sekund do několika málo minut. Proto proti nim nelze podle Honsové účinně varovat.

Pod oblačností silných bouřek

Tornádo vzniká pod oblačností silných bouřek, kde se vytvoří rotující vír, který se dotkne země. Zanikne tím, že ztratí energii. Tornádo se však »nezrodí« při každé silné bouřce. Ve hře je celá řada dalších podmínek. „Z meteorologického hlediska známe jen některé, kromě supercelární bouře je to např. střih větru nebo obrovská energie v atmosféře,“ dodává meteoroložka Dagmar Honsová. Ke vzniku tornád při silných bouřkách dochází podle ní maximálně v 10 až 20 procentech.

Takto to dnes vypadalo v Lužicích a Mikulčicích. Tornádo se nakonec zastavilo v lese asi 2 km za Hodonínem.

Video se připravuje ...

Jako po náletu bombardérů

Věroslav Můčka z nedalekého Týnce okamžitě po zprávách o ničivém živlu vyrazil za svou maminkou, která žije v Moravské Nové Vsi naproti kostelu sama. Naskytl se mu šokující pohled. Jediný dům nezůstal ušetřen řádění živlu. „Štítové zdi se zhroutily, ploty mezi sousedy už neexistují. Vršek domu našeho je neobyvatelný,“ popisuje škody na jejich majetku Věroslav. A ukazuje na kousek střešní tašky, který se zabodl do skříně v přízemí.

„Ani si nepředstavuju, co by se stalo, kdyby to trefilo člověka,“ řekl. Jeho maminka se pohybuje s obtížemi. Sedí na židličce a kroutí hlavou. „Jako za války,“ poznamenala k šokujícímu výjevu při pohledu na místní kostel, který přišel kompletně o střechu. Městys dopadl ze všech míst na Hodonínsku nejhůř. Střízlivý odhad hovoří až o pěti stovkách poničených budov.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.